Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Daan Roovers

docent filosofie aan UvA, programmamaker, schrijfster

Filosofe Daan Roovers is docent op de Universiteit van Amsterdam, programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), trainer bij de Denkacademie en schrijver. In april 2017 is haar essay Mensen maken; nieuw licht op opvoeden verschenen. (Korte impressie hier en hier). Tot voor kort was ze ook hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Als filosoof ontwikkel ik nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten. Investeren in individuele en collectieve denkkracht is mijn voornaamste drijfveer, en het is op dit moment urgenter dan ooit. Ik laat me inspireren door de ideeën uit de filosofie om de wereld van nu, onze plaats daarin en ons persoonlijk leven beter te begrijpen.

Op dit moment werk ik samen met Michael Sandel en Omroep Human aan het programma What's the Right Thing to Do? (en het vervolg daarop). Daarnaast doe ik academisch onderzoek naar de ontwikkeling van publieke opinie.

Vanuit die positie heb ik vele nieuwe projecten (mede) ontwikkeld, waaronder de Maand en de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy, de Denker des Vaderlands, en de G8 van de Filosofie. Deze journalistieke doorvertaling van de grootste denkers en hun belangrijkste ideeën vormt de basis van de publieksfilosofie, die vrijwel nergens zo succesvol is als in Nederland.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief