Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Arjen Tabak

leerkracht, onderwijskundig ontwerper

Arjen Tabak is naast leerkracht en onderwijskundig ontwerper ook de eigenaar van het bedrijf Onderwijs doe je Samen. Een bedrijf dat de ondertitel “Motivatie door Saamhorigheid” heeft.

In de 8 jaar dat hij in het Jenaplanonderwijs les gaf in Zoetermeer kwam hij o.a. in aanraking met verhalend ontwerpen. Deze hint heeft hij in de loop van zijn 20 jarige meesterschap uitgebouwd tot lessenseries die kinderen deed groeien en onvermoede talenten boven bracht. Tijdens de studie onderwijskunde aan de RuG konden deze intuïtieve projecten ook onderbouwd worden door theorie. En tevens bleek hoe groot de honger is in het basisonderwijs naar dit soort projecten.
Kinderen opbouwen, maar niet goedkoop applaudisseren. Leerkrachten in hun kracht zetten, maar ruimte geven voor de persoonlijke invulling. Lessen over zulke essentiële zaken als Burgerschap en de herkomst van onze cultuur. Zinderende kringgesprekken waarbij blijkt dat het idee van de een plus het idee van de ander niet twee maar minstens drie is. Als het niet acht is, … achting voor elkaar.

Arjen Tabak gelooft in de kracht van verhalen. Daarin bouwt hij op de Ierse onderwijskundige Egan Kieran. Deze meent dat kinderen middels anekdotische -, semi-mythische -, legendarische of echt-gebeurde verhalen een soort handleiding bij het leven moeten krijgen. Motivatie door verhalen. Leren leven door verhalen.
Daarnaast is er niets mooier is dan de gespannen koppies van een klas vol kinderen die weten willen hoe het verhaal verder gaat.
En je kunt zoveel doen op zo’n moment: een naar voorval naar de achtergrond duwen, een kritische noot luchtig verpakken, een leerling even op een andere manier in het zonnetje zetten.

Naast ontwikkelaar bij Onderwijs doe je Samen is Arjen Tabak ook leerkracht in een plusklas. Zo blijft hij contact houden met de dagelijkse weerbarstigheid van het onderwijs. Dat inspireert en maakt ook dat hij realistisch is over wat er kan in een les en op een school.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief