Anton Horeweg
leerkracht en auteur
Al heel vroeg wist ik wat ik wilde worden: leerkracht op een basisschool. Dat ben ik inmiddels al meer dan 35 jaar. Tijdens mijn stages op de Pedagogische Academie (de huidige PABO) kwam ik erachter dat ik een zwak had voor kinderen die niet het vermogen hadden rustig in hun bankje te zitten. Deze kinderen, die liever door de klas stuiterden dan op hun stoel te zitten, wilde ik helpen toch hun schooltijd goed te volbrengen. Na mijn studie ben ik gaan werken op LOM scholen en scholen in ‘achterstandswijken'. Ik heb bewust gekozen voor scholen in wijken waar kinderen alle steun moeten krijgen om hun school met succes te kunnen voltooien. Ik geloof in bundelen van krachten en delen van alle inzichten en alle kennis die er beschikbaar is, met als doel collega’s te ondersteunen en kinderen en ouders bij te staan als het ‘even niet zo vlotjes loopt’ op het gebied van gedrag.
Na een studie bij het Seminarium voor Orthopedagogiek ben ik sinds 2009 gedragsspecialist (M SEN). Deze studie heb ik cum laude afgerond. Ik ben gecertificeerd gedragsspecialist. Ik ben lid van en voldoe aan de kwaliteitseisen van de LBBO (Landelijke beroepsgroep Begeleiders in het Onderwijs). In 2013 begon ik op verzoek van Uitgeverij Lannoocampus met het schrijven van een boek over gedrag. Inmiddels komt het elfde boek er aan. Het eerste: Gedragsproblemen in de klas in het basisonderwijs. Daarna Gedragsproblemen in de klas in het voortgezet onderwijs. Beide boeken zijn verplicht op hogescholen in Nederland en Vlaanderen en inmiddels ook bij diverse opleidingen. Bij deze boeken schreef ik twee werkboeken: werkboek Gedragsproblemen in de klas voor het voortgezet onderwijs, en werkboek Gedragsproblemen in de klas in het basisonderwijs. Handig als intervisie-instrument. Daarna schreef ik Wat stuitert daar door je klas? Over leerlingen met ADHD en hun leraren, De Traumasensitieve school. Anders kijken naar gedragsproblemen in de klas. (Inmiddels verplichte literatuur voor de M EN opleiding, route gedragsspecialist bij Windesheim). In 2020 kwam mijn achtste onderwijsboek Voorkom lastig gedrag uit. Dit keer bij uitgeverij Pica. In mei 2021 komen er drie boeken uit: Samen vormen ze het Handboek Gedrag op school. Een uniek naslagwerk over gedrag. In mei verschijnt ook ADHD in de klas. Praktisch handboek voor leraren.
In september 2020 kwam er een deel van mijn droom uit: Ik schreef een informatief kinderboek over trauma en kindermishandeling / andere ingrijpende gebeurtenissen (overlijden naaste, vluchteling zijn, altijd ruzie met je leerkracht, enz.): ‘Een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap.‘ Het boek is bedoeld om kinderen iets heel belangrijks te leren: Jouw lijf is van jou; het is nooit jouw schuld en probeer hulp te zoeken. Mijn droom: elke leerkracht in groep 7 of 8 leest en bespreekt dit boek samen met de hele klas. Aanbevolen door Iva Bicanic en Kim van Laar. In 2021 verscheen de 2de druk.