Ferre Laevers: 'Opbrengstgericht werken? We kunnen nog veel meer!'
26 juni 2013
De grondlegger van het Ervaringsgericht Leren, Professor Ferre Laevers, formuleert op de jaarlijkse Onderbouwdag van Marant op 22 mei 2013, zijn antwoord op het toenemende opbrengstgericht werken in het onderwijs. Met zijn messcherpe analyse inspireert én empowered hij zijn gehoor en brengt hen naar drie krachtige kwaliteitsduidingen van het EGO kader: de krachtige leeromgeving, het effect van het doen en het proces. 'Welbevinden maakt dat kinderen stralen; betrokkenheid belooft duurzaam leren'.De drie kwaliteitsduidingen van Laevers worden duidelijk door het filmpje 'The Rolling Stones'. 'Iedereen kan zich verplaatsen in het kind dat speelt met stenen en betekenis verlenen aan de inhoud van deze ervaring. . Hoe beter we dat kunnen, des te beter kunnen we een geschikte leeromgeving voor het kind ontwerpen'. 'De kwaliteit van de ervaring', vervolgt Laevers,' die we zoeken vinden we in het EGO in welbevinden en betrokkenheid.
Beide indicatoren zijn zo fundamenteel dat hij in zijn inleiding daarop uitgebreid ingaat.
Bij welbevinden gaat het om die stralende kinderen en Ferre Laevers verwijst naar daarvoor naar Ken Robinson. Bij betrokkenheid gaat het om de concentratie, om het gefascineerd zijn. Die intensiviteit stelt Laevers nu centraal: 'Die laat je niet los. Die is onuitwisbaar'. Het doet zijn werk in het mentale systeem en hij verwijst daarbij naar Csikszentmihalyi. 'Dat brengt leerlingen in een staat van flow'. Vygotsky introduceerde de 'zone van de naaste ontwikkeling, maar stelt Lavers: 'Betrokkenheid is daarvoor een beter criterium. Mits de volwassenen dat 'natuurlijk' laten gebeuren. Hun tussenkomst is soms zeer behulpzaam, maar kan ook het kind daarvan afleiden.'
Zijn toespraak is te zien in deze tweedelige film:
Ferre Laevers was eerder een gewaardeerd spreker op de Open Avonden van het NIVOZ in Driebergen over leraren en dikke soep.
Meer impressie van de Regionale Onderbouwdag vindt u op de website van Marant
Reacties