Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Entreprenasium werpt vruchten af: 'Ik heb meer geleerd dan in mijn hele schoolcarrière tot nu toe'

20 december 2014

De Stichting Entreprenasium is van en voor ondernemende leerlingen in het VO. Het is een onderwijsconcept dat op ongeveer 20 VO-scholen in Nederland draait.  Deze bijdrage is van de toen 14-jarige Joran-Lars Busscher van het Hondsrug College in Emmen. Hij vertelt over de betekenis van het Entreprenasium in zijn schoolleven, over de bedrijven die hij heeft opgestart en over de lessen van een jonge ondernemer. 'Ik heb in deze twee jaar meer geleerd dan in mijn hele schoolcarrière tot nu toe.' 

Joran-LarslogoHet Entreprenasium is een opleiding voor leerlingen van havo/vwo, die  op dit moment op verscheidene scholen, verspreid door heel Nederland, beschikbaar is. Op deze speciale ondernemersopleiding leer je hoe je een bedrijf opstart, in de breedste zin van het woord. Je krijgt ondersteuning van docenten die op de een of andere manier gerelateerd zijn aan ondernemen, dit kunnen docenten economie/maatschappijleer zijn, maar ook docenten met een eigen bedrijf naast hun werk als docent.

Het is september 2011. Ik zit in het Entreprenasium-lokaal, tegenover mij zit mentor en geschiedenis-docente Charlotte Westerman. Ik zit hier omdat ik me wil aanmelden voor de opleiding Entreprenasium. Daar gaat een sollicitatiegesprek aan vooraf. We hebben een kort gesprek, over wat ik doe, wat ik gedaan heb en waarom ik naar het Entreprenasium zou moeten. Ondertussen zitten er op de achtergrond een handvol trotse jonge ondernemers, die bikkelen om hun bedrijf tot een succes te maken. Vele lopen naar een ander toe, om verhaal te halen, tips te vragen of even bij te kletsen wat betreft zijn of haar bedrijf. Ik ben onder de indruk. Ik wist niet dat jongeren ook iets anders konden dan naar school gaan, om als grijze muizen de lessen te volgen. Dit bewijst mijn ongelijk: jongeren kunnen wel degelijk meer.

Het gesprek loopt ten einde en ik bedank mevrouw Westerman voor haar tijd. Ik mag het een weekje proberen, met de dinsdag en donderdag als ’EP-dagen’. Los van alle andere belangrijke vakken heb ik dan de hele dag ’ondernemersles’.

Ik bevind mij nu ongeveer twee jaar op het Entreprenasium, met veel plezier. Ik heb in deze periode meer geleerd dan in mijn hele schoolcarrière tot nu toe. Zaken waar ik ook écht wat aan heb later. Ik heb al veel bedrijven opgestart. En ben ook al veelvuldig met een bedrijf gestopt, omdat het ‘het toch net niet was’. Maar ik heb nu wel gevonden wat ik leuk vind. En het Entreprenasium geeft mij de kans dit ook tijdens school te doen. Want ik weet vrij zeker, dat ik anders allang gestopt was met mijn middelbare school.

Mijn eerste bedrijf

Mijn eerste bedrijf was een webgerelateerd concept, bekend als huiswerkhulp. Het was een online programma waar je heel simpel je toetsen kon leren. En eenmaal ingevoerd was het ook voor andere leerlingen toegankelijk. Ik heb hier op mijn school toentertijd meerdere presentaties over gegeven bij leraren en leerlingen, en zei waren dolenthousiast. Toch merkte ik dat dit het toch niet helemaal was. Ik wilde iets met ‘nieuws’ doen, met actuele onderwerpen die mij interesseerden. Dus, begon ik Tell A Story. Dit bedrijf zou foto’s, teksten en reportages maken met betrekking tot actualiteiten. Dit liep vrij aardig, een paar producten van Tell A Story zijn gebruikt door o.a. de NOS, RTV Emmen en RTLnieuws.nl. Hier begon mijn ’journalistieke carrière’.

Ondertussen kluste ik buiten school een beetje bij, waardoor ik extra geld verdiende om mijn onderneming draaiende te houden. Ik begon bij RTV Emmen en heb hier ongeveer drie maanden gewerkt, ook om ervaring op te doen. Want het moest ook anders. Ik kan u namelijk vertellen dat ik niet bepaald een held was in het omgaan met een camera. Ik had geen verstand van filmen, waardoor er dus niks met mij te beginnen was op filmgebied.

logo2-31De maanden verstreken, ik startte nog een paar bedrijven en stopte net zo vaak. Tot ik een berichtje kreeg van een vriend bij wie ik mijn websites ’host’; mijn domeinnaam socialive.nl zou verlopen. Het leek mij vreselijk jammer om hier niets meer mee te doen. Ik kwam plotseling op het idee om een nieuwssite vóór en door jonge ondernemers op te richten. Een site die mensen informeert over wat wij zoal doen en vooral: dat we niet allemaal elke avond bij de Jumbo hangen en ons a-sociaal gedragen. Ik belde een vriend op die ik kende uit een eerdere samenwerking voor een app, en toen zijn we samen begonnen aan die website. Uiteindelijk groeide onze redactie uit tot… acht mensen. We schrijven wekelijks het leukste, interessantste en meest stimulerende nieuws op voor de jonge ondernemer. Daarnaast heb ik mijn bedrijf eteQ, dat websites en apps produceert.

Vanuit het Entreprenasium heb ik begeleiding gekregen wat betreft leren ondernemen. Wat te doen in een zakelijk gesprek? Tips voor het schrijven van een artikel en veel meer nuttige informatie. Goede begeleiding is voor jonge ondernemers essentieel. Er is standaard één docent in het Entreprenasium-lokaal te vinden, die je altijd kunt aanschieten. Je kunt vragen stellen over je eigen bedrijf, over het schrijven van een offerte of ten aanzien van voorbereidingen voor het starten van je eigen onderneming.

Stoppen of floppen

Ik heb ook meerdere keren gedacht: ’ik ga stoppen, ik ben er klaar mee’. Het leven van een ondernemer gaat namelijk niet over rozen. Het is vallen en weer opstaan. Een goed voorbeeld is een ’conflict’ tussen mij en een klant. Ik voelde me knap beroerd en vond dat ik tekort geschoten had. Ik had geen drive meer, zat er even goed doorheen. Hier heb ik dan ook wel een traantje om gelaten. Maar, ik ben behoorlijk eigenwijs en ben toch weer verder gegaan. Het conflict is inmiddels opgelost. En ik ben weer druk voor dezelfde klant bezig.

Ik kan nu zonder twijfel zeggen dat de bedrijven die ik nu heb gestart, stuk voor stuk aardig goed lopen. Bij socialive.nl zijn we op dit moment druk bezig met inschrijvingen. eteQ gebruik ik op dit moment als inkomstenbron om ‘socialive’ draaiende te houden. Want een site onderhouden, is niet goedkoop. In de toekomst wil ik me veel meer focussen op socialive.nl en dit uitbouwen tot een soort 925.nl voor jonge ondernemers en dat het op zichzelf kan staan.

Ik kan het iedereen aanraden om naar het Entreprenasium te gaan. Je kunt namelijk echt je passie leven. Op dit moment heb ik twee uur in de week ’EP’ op mijn rooster. Al betrap ik dat ik op veel vrije uren ook in het hiervoor bestemde lokaal doorbreng. En zelfs thuis werk ik hard aan mijn bedrijven. Ik zou ook absoluut niet anders meer willen.

Ik hoop dat het entreprenasium in de toekomst dan ook net zo bekend wordt als het gymnasium en technasium, want tot mijn grote spijt hoor ik nog teveel ‘Antreprenasium? Wat is dat?’.

Over stichting Entreprenasium


De Stichting Entreprenasium wordt gevormd door mensen die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het concept entreprenasium. Zij doen dit vanuit de overtuiging daarmee een belangrijk maatschappelijk doel te dienen. De Stichting is een dienstverlenend partner van de CVE. De Stichting streeft naar een eigen centrum waar de verschillende stakeholders van het entreprenasium regelmatig bij elkaar worden gebracht om zo van elkaar te leren. Levert het entreprenasium de nieuwe Ben Wolderink ( www.bencom.nl)? We zullen het zien. Éen ding is zeker, het entreprenasium heeft de onderwijswereld voorgoed veranderd. Al weten de meesten dat nog niet.

 

 

 

                          

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief