Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Elke leraar is een generalist en dat biedt veel voordelen!'

7 juli 2013

'Elke leerling zien, levert opzienbarende resultaten' . Op de Essential Schools in de Verenigde Staten zijn leerlingen én leraren het daar samen over eens. Ze hebben de praktijk erop afgestemd en  'Ten Common Principles' opgesteld die als vertrekpunt dienen voor de dagelijkse onderwijspraktijkHet achtste principe  'Commitment to the entire school' is  één van de  sleutels. 'De onderlinge muren zijn afgebroken en overal en altijd kunnen ze elkaar zien en spreken. Elke leraar is een generalist en dat biedt veel voordelen!' Bekijk het filmpje.

Er zijn 1500 Essential Schools in de VS, die zich verenigd hebben in The Coalition of Essential Schools. In elke Essential School leren leerlingen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen kennen én verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Dat begint bij leraren die vanuit passie, betrokkenheid en autonomie handelen en leerlingen die leren verantwoordelijkheid  te nemen en relaties aan te gaan met elkaar én met de gemeenschap waarin ze deel van uitmaken. Die relaties zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en fatsoen. In elke Essential School vormen kleine en grote mensen samen een hechte leer- en leefgemeenschap.

Een Essential School-team is gezamenlijk verantwoordelijk voor het functioneren van de hele school. Leraren hebben meerdere rollen en, naast onderwijs, ook verstand van andere zaken zoals budgetten. Het voltallige team wordt goed gehoord over de randvoorwaarden, maar uiteindelijke besluiten - over details van het curriculum, roosters, keuze van leermiddelen en specifieke aanpakken - worden onvoorwaardelijk in de handen van de directeur en de staf gelegd.

Elke leraar is generalist: lesgever, academisch adviseur voor individuele leerplannen en manager voor  de stage van de studenten en coach. Deze werkwijze biedt leraren en leerlingen veel voordelen. De onderlinge muren zijn afgebroken en overal en altijd kunnen ze elkaar zien en spreken. 'Je hoeft na 45 minuten niet van les te wisselen en kan bij je leerlingen blijven, zodat je de diepte in kan. Je bent daardoor echt van betekenis voor studenten'. Mentoren blijven vier jaar voor een groep van 15 studenten beschikbaar, zowel binnen als buiten de school.

 

Het filmpje laat zien hoe de CES Mentor School Met-Peace Street Campus in Providence, R.I omgaat met dit principeRikie van Blijswijk organiseert namens De Leerschool elk jaar een studiereis naar drie Essential Schools in Boston, in combinatie met een bezoek aan het jaarlijkse Fall Forum (San Fransisco, 2013). Meer over deelname en programma van deze reis achter deze link.

 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief