Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Einstein, Picasso, Walt Disney en Leonardo da Vinci waren óók dyslectisch!

20 december 2013

De onderwijsfilm Taare Zameen ('Like Stars on Earth') uit 2007 vertelt een ontroerend verhaal over Ishaan, een achtjarige Indiaase jongen die niet met zijn klasgenoten kan spelen, van zijn ouders straf krijgt en gezien wordt als lui. Waarom? Hij kan niet goed schrijven en lezen. Rikie van Blijswijk schrijft over de film, die nu in zijn geheel te bekijken is hieronder (via YouTube). 

Ishaan voelt zich helemaal niet begrepen door zijn leraren en gaat spijbelen. Als zijn vader dat ontdekt wordt hij in een internaat geplaatst. Ook hier ‘dansen de letters’ op het bord en in zijn schrift. Weer kan hij geen contact maken noch met zijn klasgenoten, noch met zijn leraren. Iedereen kijkt naar wat hij niet kan. Zijn tekeningen zijn geniaal, maar niemand ziet het.

Ishaan trekt de aandacht van Mr. Rham, de tekenleraar van het internaat. Hij bekijkt de schriften en ontdekt daarin overeenkomsten met zijn eigen lees- en schrijfontwikkeling. Hij ziet bij Rahm dezelfde strijd tegen het onbegrip van de mensen om hem heen, die ook hij moest voeren en geeft daaraan een naam: dyslexie.

Deze leraar is de eerste die Ishaan erkent in zijn verdriet en in zijn talenten. Zijn empathie én geloof in de jongen zorgt voor een veelbelovende ommekeer.

In de klas, maar gericht aan Ishaan,  vertelt Rahm een bemoedigend verhaal over beroemde volwassenen die niet konden lezen en schrijven. Zij wonnen Nobelprijzen of Edisons of zijn op een andere manier beroemd geworden. Deze mensen konden out of the box denken, zij waren creatief of meesters in tekenen. Het gaat o.a. om Einstein, Leonardo da Vinci, Edison, Picasso, Walt Disney.

Dan organiseert deze leraar een tekenwedstrijd tussen leraren en leerlingen.

Deze Bollywood-film over de bijzondere tocht van een kind met dyslexie behoort ongetwijfeld tot de betere onderwijsfilms. Duur 2 uur en 45m.

Trailer van de filmTaare Zameen (de hele film, duur: 2 uur en 44 minuten)

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief