Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Een traag groeiende boom kan ook de hoogste worden' - en 365 andere onderwijsquotes

21 november 2015

'Wij beogen voor de kalender uitspraken die stuk voor stuk houtsnijden en aanzetten tot nadenken over het onderwijs. Het belang daarvan zal anno nu door weinigen worden ontkend', lichten samenstellers Henk Sissing en Erno Eskens de Bildungkalender 2016 in. Maar liefst 366 (!) mensen uit het onderwijs hebben prachtige bijdragen geleverd aan de kalender. Iedere onderwijsbetrokkene heeft zijn of haar meest inspirerende onderwijsuitspraak ingebracht en daarop een toelichting gegeven in zo'n 200 woorden. Zo ook een aantal mensen binnen NIVOZ en hetkind, waaronder Ellen Emonds, Luc Stevens, Marcel van Herpen, Martijn Galjé, Geert Bors en Gijs Verbeek. Lees verder voor een aantal voorbeelden.

download (34)‘Ik wil dat ik word opgemerkt, dat ik word begrepen. Als ik mijn hand uitsteek wil ik dat hij wordt vastgepakt, maakt niet uit hoe zachtjes' 


Leerling van Toshiro Kanamori, zonder jaartal (bron: Henk Sissing - red. (2015). 3000 jaar denkers over onderwijs. Uitgeverij Boom, Amsterdam, blz. 131).

Ieder kind wil gezien worden en gekend. Wanneer dat het geval is ontstaat verbinding en bereidheid om iets te willen ontvangen van de ander. Daarmee wordt een basisvoorwaardevoor leren vervuld. Het vertrouwen dat je gezien en begrepen wordt, met je talenten en in wat je moeilijker vindt, maakt je leven fijner en de kans op ontwikkeling groter. Vanuit zelfvertrouwen kom je eerder tot groei.

Alles wat we in het onderwijs proberen te bereiken, begint met de oprechte interesse en nieuwsgierigheid naar wie de leerling is en wat hij nodig heeft. Als leraar heb je hierin een unieke rol en een prachtige verantwoordelijkheid. Het doet er toe wat je zegt, hoe je handelt, hoe je bent. Onderwijs voegt waarde toe. Hoeveel en welke waarde dat bepaal je zelf. 


Marij van Deutekom Directeur / bestuurder Notre Dame des Anges in UbbergenLid bestuur VO-raad


Bildung
 


Bovenstaande citaat is er een van 366 bijdragen aan de kalender. Stuk voor stuk zetten de citaten aan tot bildung; tot onderwijs dat leerlingen wil inspireren en dat veel meer is dan kennisoverdracht alleen. De citaten, die u dagelijks aantreft op de voorzijden, zijn afkomstig van filosofen, pedagogen, leraren, kunstenaars, politici of van de auteurs zelf. Op de achterzijde licht de auteur het gekozen citaat toe in een mini-essay.

Aan deze uitgave hebben meegewerkt: veel leraren PO t/m WO, veel leraren van het jaar 1999 t/m 2014 PO t/m MBO, teamleiders en coördinatoren PO t/m WO, directeuren, rectoren, lectoren, hoogleraren, leden CvB van PO t/m WO, leden Onderwijsraad, leden Inspectie voor het Onderwijs, directieleden Ministerie OCenW, leden Tweede Kamer, leden Onderwijscoöperatie, collega’s van de VSNU, de HBO-raad, de MBO-raad, de AOC-raad, de VO-raad en de PO-raad, leden SER, bestuursleden BON, medewerkers NIVOZ, leden Leraren met Lef, collega’s APS, collega’s KPC Groep, collega’s CPS, collega’s SLO, collega’s CINOP, collega’s NSO, CED-groep en TIAS, redactieleden vakbladen Didactief en Van Twaalf Tot Achttien en nog veel meer collega’s.Voorbeelden

'Een traag groeiende boom kan ook de hoogste worden' - Jelle Jolles

'Bescheidenheid brengt je nergens' - Sara Albone

'Niet afvinken, maar aanvonken' - onbekend '

Het fundament van elke staat is het onderwijs aan zijn jeugd' - Diogenes (412-323 v. Chr.)

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief