Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Een ervaring voor het leven, kan een schooldag daar tegenop?'

8 september 2012

Marianne Dekker is lerares op de Speel- en Werkhoeve in Bodegraven. Tijmen, een leerling van haar in groep 7,  is een intelligente jongen met een brede belangstelling, die verder gaat dan de dagelijkse schoolvakken. Tijmen heeft een  indrukwekkende leerervaring tijdens een congres: een ontmoeting met niemand minder dan Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Haar bijdrage.

Hulpplannen, groepsplannen,  voorgeschreven aantal lesuren voor onder- en bovenbouw, onderwijsopbrengsten,  geoorloofd en ongeoorloofd verlof, niveau-grafieken. Bij mij als groepsleerkracht en MR- lid komen deze termen regelmatig langs. Het geeft me steun en biedt me structuur, maar af en toe wordt het administreren, controleren en toetsen me een beetje teveel en beperkt het me in mijn spontaniteit en creativiteit.

Tijmen, 12 jaar, kan in mijn klas behoorlijk goed mee. Hij heeft, zoals zoveel kinderen van zijn leeftijd, bijzonder veel belangstelling voor de computer en wil later programmeur worden.Verder leest hij alles wat los en vast zit, van National Geographic, tot Harry Potter en de wereld van Sophie. Dan wordt - op 18 november 2010  - in Den Haag de "MEET THE FUTURE Science &Technology Summit 2010"  gehouden, waar o.a. de medeoprichter van Apple, Steve Wozniak,  spreekt en ook nog een mystery-guest. Via-via krijgt hij de mogelijkheid om hier samen met zijn opa  naar toe te gaan.

Jammer, maar 18 november 2010 is een normale schooldag. Tijmen heeft brave en plichtsgetrouwe ouders, dus dat feest ging niet door. Maar wat een geluk. Toen de ouders en zijn opa wat beter keken, bleek het een studiedag te zijn voor onderwijspersoneel. Dat opende een poort.

Dus daar gingen ze dan: Opa en kleinzoon. Ze luisteren naar de interessante lezing van Steve Wozniak. Dan is het tijd voor het optreden van de mystery-guest: Niemand minder dan Neil Armstrong komt springend het toneel op en vertelt boeiend over zijn eerste stappen op de maan , over  science  en engineering. Na afloop maakt Tijmen nog een persoonlijk praatje met Steve Wozniak en krijgt zijn handtekening. Een souvenir waar hij trots op is.

Onlangs overleed Neil Armstrong. Opa was de eerste die het bericht te horen kreeg. Van zijn kleinzoon.

Stel je voor dat er die dag geen studiedag was geweest! Tijmen had dan een ervaring gemist, die hij de rest van zijn leven heeft meegenomen. Over tientallen jaren zal ook hij tegen zijn eigen kleinkinderen vertellen dat hij Neil Armstrong, de eerste man op de maan, in levende lijve heeft gezien en gehoord. Kan een gemiste onderwijsdag hier tegenop?

Ik zit al lang in het onderwijs, neem nog steeds alle nieuwe ontwikkelingen  serieus, maar ik ben ook prima in staat om te relativeren. Fijn als de opbrengsten omhoog gaan, de niveaugrafieken stijgen. Goed voor de pr van de school en voor het kind dat 'vooruit' gaat. Laten we echter geen slaaf worden van alle regels, hulpplannen en voorschriften.

Kijken naar 'het kind' en hierop anticiperen moet onze belangrijkste drijfveer zijn en blijven.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief