Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Duurzaam gedicht in krijtletters op schoolplein

1 december 2011

Op 11 november was de dag van de duurzaamheid. Tijdens deze dag besteden scholen en bedrijven extra aandacht aan het thema duurzaamheid. Arjan Eberwijn bezocht namens NTO-Effekt, die het thema ondersteunde, de Dr. Schaepmanschool en doet verslag. Het 'duurzame' gedicht van Joeri Dusault uit de Hippe Hippo’s belandde in grote krijtletters op het schoolplein.

NTO-Effekt is net het NIVOZ vertegenwoordigd in de stichting Duurzaam Leren. Op 11 november was een aantal mensen van deze organisatie actief door op scholen voor te lezen uit het boek van Mister Finney. Dat boek is geschreven door Prinses Laurentien van Oranje en gaat over duurzaamheid.  Dit is de bijdrage van Arjan Eberwijn, eerder verschenen in de nieuwsbrief van NTO Effect..

Ik kan het niet laten om mijn ervaring van vanochtend met jullie te delen, het was zo fantastisch! Ik ben naar de Dr. Schaepmanschool in Barendrecht geweest. Het voorlezen uit Mister Finney was al helemaal leuk! Er werd op de school behalve door mij ook door drie mensen van de KLM voorgelezen.

De Schaepmanschool is een van de zeven scholen die meedoen met het project vanuit de Missing Chapter Foundation, waarbij een school aan een bedrijf gekoppeld wordt. Het bedrijf legt de kinderen van de school een dilemma voor, gerelateerd aan het thema duurzaamheid. Na het voorlezen ging de hele school naar de aula waar een kinderdebat rondom duurzaamheid werd gehouden. Vanuit de KLM zat een (hoge) functionaris samen met vijf kinderen in het panel.

Het debat werd geleid door Rien van den Heuvel, de bovenschoolse directeur. Behalve reacties en vragen vanuit het panel, konden er ook vragen vanuit de zaal gesteld worden (en dat gebeurde ook veelvuldig door de kinderen!!!). Na het geweldige debat, gingen de kinderen naar het plein waar zij hun wens voor de wereld op Tibetaanse wijze (de wind neemt je opgeschreven wens mee de wereld in) de wereld in stuurden.

De school had de dag van de duurzaamheid verbonden met de dag van de onderlinge verbondenheid. Alle kinderen hadden in dit thema een gedicht geschreven en er met elkaar een uitgekozen. Deze stond in grote krijtletters op het plein geschreven en de jongen die hem geschreven had, droeg hem voor.

De wereld is mooi.
Als iedereen aardig is.
Oorlog en ruzie is in mijn wereld geen gemis.
De wereld moet veilig zijn voor iedereen.
Pesten en discriminatie zijn gemeen.
Iedereen is gelijk blank, bruin of zwart.
Mensen zorgen voor elkaar met vrede in hun hart.
Een mooie toekomst.

Joeri DusaultDit was zo ontzettend gaaf dat ik dit perse met jullie wilde delen. 


Arjan Eberwijn. werkzaam  bij NTO Effekt, www.nto-effekt.nl
Samen met de stichting van Prinses Laurentien "The Missing Chapter Foundation" werkt NTO-Effekt aan een project waarin kinderen van scholen samenwerken met bedrijven om gezamenlijk oplossingen te bedenken en uit te werken voor duurzaamheidsvraagstukken. Misschien iets voor uw school volgend jaar?
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief