Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

17 september Extern

Deep dives en fieldlabs in de 'School voor het leven': Arjen Wals trapt op 17 september af

Met de ‘School voor het leven’ tracht Operation Education ‘principes van al het leven’ terug te brengen binnen het onderwijs en het brede ontwikkelingsproces van kinderen en jongeren. Het is een programma met deep dives en fieldlabs waarbij wordt gezocht, bevraagd en vertaald naar de onderwijspraktijk. Het programma voor dit najaar staat online. Op 17 september wordt er afgetrapt door Arjen Wals op de Wageningen Campus. Nog dit jaar komen aan bod: Damaris Matthijsen, Ruben Jacobs, Simon van der Elst en Mathijs Schouten.

In de School voor het Leven co-creëer je jouw eigen pad. Je kunt deelnemen aan zoveel Deep Dives en Field Labs als je wilt. Elke sessie is een verdieping op de volgende, maar kan je ook helemaal los volgen. In iedere bijeenkomst stappen we met elkaar bewust uit de waan van de dag en maken met elkaar ruimte voor het nieuwe dat wil ontstaan. Iedere sessie opnieuw verbinden we de zwerm met elkaar, verweven we onze missies en zetten we stappen naar onze toekomst. In ons midden ontvangen we een bijzonder inspirerende gast of ontdekken en ervaren we regeneratie in de praktijk. Je zult ons vaak buiten vinden – en dan buiten de gebaande paden.

Op 17 september bezoeken we de Wageningen Campus, onder leiding van Arjen Wals en collega’s. Ook bezoeken we die maand op 23 september de Oosterwoldschool Sofia en leren we van Damaris Matthijsen over vrij, gelijk en samenwerken.

Op 15  oktober ontmoeten we docent, natuurgids en schrijver Ruben Jacobs in DE MOESTUIN VAN JAGTLUSTSimon van der Els, PhD neemt ons op 13 november mee naar buiten om ‘de natuur als spiegel’ te gebruiken en het jaar wordt op 27 novenber afgesloten met een knaller: bioloog, filosoof Matthijs Schouten leert ons over ‘onderwijs in partnerschap met de natuur’!

Arjen Wals - Duurzaamheid als katalysator voor onderwijsvernieuwing (17 september) 

“Besef van duurzaamheid kan niet via een vast plan worden overgedragen, maar ontwikkelt zich in een omgeving die duurzaamheid ademt. Het is belangrijk dat we jonge mensen een moreel kompas meegeven waarmee ze gemotiveerd zijn om binnen de grenzen van de planeet te leven. Huidige economische aannames lokken echter uit tot een levensstijl die dit bijna onmogelijk maakt. Zorg dus dat jongeren opgroeien in omgevingen die duurzaamheid makkelijk en vanzelfsprekend maken en in een cultuur die uitnodigt tot kritisch denken, vragen stellen en ruimte biedt voor actie.” In onze zoektocht naar regeneratief onderwijs zijn we onder leiding van hoogleraar Arjen Wals en zijn collega’s een dag te gast op de campus van de meest duurzame universiteit ter wereld.

We leren deze dag hoe ze in Wageningen onderwijs vormgeven om mensen op een zinvolle manier te betrekken bij de complexe vraagstukken van deze tijd, en te werken aan oplossingen die goed zijn voor mens en planeet.  Zo kan onderwijsvernieuwing een katalysator zijn van duurzaamheid, en tegelijkertijd het onderwijs relevanter, aantrekkelijker en verantwoordelijker maken.

Locatie: Campus WUR, gebouw 115 – Impulse.
Tijden: 9.30 - 16.00 uur. prijs: 295 euro per persoon

Arjen Wals is hoogleraar Leren voor Duurzaamheid bij Wageningen University & Research. Zijn expertise ligt op het ontwerpen en monitoren van leerprocessen en -omgevingen die zorgen voor actieve betrokkenheid bij allerlei duurzaamheidsvraagstukken. Hij ontwierp mede de Whole School Approach, die beoogt via een integrale benadering duurzaamheid te verankeren in de onderwijsinstelling. Arjen en team werken ook bij de WUR aan het implementeren hiervan.
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief