Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De zintuigen, de gevoelens en de ervaringen leiden ons naar 'het juiste midden'

1 april 2013

'Elke dag slaan we via de zintuigen en gevoelens levenservaringen op', schrijft Marlou van Paridon. 'Ze helpen ons uiteindelijk om steeds beter  het juiste midden te bepalen, dat volgens Aristoteles het kenmerk van excellentie is'. Haar blog bevat ideeën uit haar boek  de ZIN aan het werk. en sluit mooi aan op de lezing van Jos Kessels over het innerlijk kompas. 

Immanuel Kant, een van de grootste filosofen van de westerse wereld, heeft ons het vertrouwen gegeven dat we autonome wezens zijn en elkaar tóch diepgaand ontmoeten in de rede. Anders gezegd: als we allemaal doordenken dan komen we op een gedeelde waarheid uit.

Kant leefde in de achttiende eeuw en was nog een exponent van Plato en Aristoteles die de rede als superieur instrument zagen en als middel om dat gevaarlijke lichaam te beteugelen. Maar we zijn geëvolueerd. Naast de rede weten steeds meer mensen hun zinnen (!) te gebruiken om zichzelf en elkaar  te begrijpen. En het mag nu ook. De zinnen: het lichamelijke, de zintuigen en de organen zijn niet langer taboe. We mogen onszelf als geheel van gedachten en gevoelens, van lichaam, lusten en verlangens zien.

Aldus dient de zinnelijke orde zich aan. Daarin kunnen we elkaar in alle vrijheid ontmoeten, we hebben de rede nog wel nodig, maar niet om het zinnelijke in te dammen.

Hoe werkt ontmoeten via de zinnen? Door gebruik te maken van de wijsheid van 'buik en hart' bijvoorbeeld. Doordat mensen zó empathisch zijn dat ze elkaar woordeloos aan kunnen voelen, van orgaan tot orgaan, letterlijk. In sommige Aziatische levensovertuigingen is elk orgaan verbonden met een specifieke gemoedstoestand: woede huist bijvoorbeeld in de lever en angst in de nieren. In het westen kennen we deels al deze visie: we kennen het hart als woning van liefde en verdriet en de buik als plek van verlangen en onzekerheid.

Tot voor kort waren we bang die zinnelijke wereld te benutten om onszelf en elkaar beter te kennen. Want wat als we in een put vallen van lasten, angsten en pijnen? Wat als er geen bodem is die ons opvangt en op één of ander spoor houdt? Het afbreukrisico is te groot! Lees verder op de website .

Marlou van Paridon is trainer, coach, spreker en auteur. 

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief