Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De school uitmesten en opfrissen: 'Minder praten, meer doen!'

4 juni 2016

Bij de afsluiting van dit schooljaar wil iedereen natuurlijk een schone en frisse klas achterlaten. Dat is ook de ervaring van Angeline Smits: aandacht besteden aan het ontwerpen en inrichten van een inspirerende leeromgeving levert zoveel op. Van de keren dat Angeline Smits met haar team een vergadering heeft geskipt om de boel weer eens uit te mesten en op te frissen, heeft ze nooit spijt gehad. 

feather-duster-709124_640Toen ik de overstap naar het onderwijs maakte, had ik stapels boeken en ideeën te over! Bijvoorbeeld over het belang van spelen en werken in een  inspirerende, georganiseerde omgeving. Kinderen weten de weg, kunnen zelfstandig aan de slag, worden uitgedaagd om te verkennen en onderzoekend te leren. Het werk dat ze gemaakt hebben krijgt een plaats in het museum of de muurkrant. Boeken barstensvol ideeën voor hoeken: een uitgeverij, een supermarkt, een restaurant, een bouwwerkplaats, een atelier.

Ik kon me dan ook nauwelijks bedwingen en wilde op mijn eerste werkdag ’t liefst al die grijze betonnen bakstenen muren stucen en in een fijne kleur sausen. Dat bleek een stap te ver. Eerst maar even flink opruimen. Bij het teruglezen van dit dagboekfragment schrok ik. 

'Vandaag samen met Ingrid de klas opgeruimd. Al die spullen door onze handen laten gaan. En veel weggedaan. Uitgedroogde stiften, incomplete puzzels, blokken met splinters. Wat een puinhoop. Uit de huishoek hebben we pakweg 35 knuffels gehaald. Geen frisse, zachte, beren…maar van die beduimelde, ooit felgekleurde kermisgevallen. En een bonte verzameling Happy Meal frutsels. Het poppenbedje had geen bodem en de pop lag levenloos in de kast. Wat een treurigheid. Dus, de mouwen opgestroopt, een paar uur aan de slag gegaan en over een week of wat pakken we weer zo’n dag. Dan kunnen ook die treurige planten de klas uit. Onder ’t stof blijven ze, gepropt in een veel te klein potje, maar doorgroeien. Stoere jongens die ficussen!'

Het zette me aan het denken.

Aandacht besteden aan het ontwerpen en inrichten van een inspirerende leeromgeving levert zoveel op. Van de keren dat we met ons team een vergadering hebben geskipt om de boel weer eens uit te mesten en op te frissen, hebben we nooit spijt gehad. Minder praten, meer doen.

Het wordt tijd om mijn fotoploeg weer eens op pad te sturen. Hoe verhelderend is het om de leeromgeving van je school (ook de gangen!) gefotografeerd te zien vanuit een pakweg 1.00 m. hoog standpunt.

Angeline Smits is initiator van de Talentacademie en locatiedirecteur van montessoribasisschool De Gouden Kraal.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief