'De moed als leraar hebben om eigen levenslessen aan te gaan'
6 april 2015
De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Henk Boer werd als één van die leraren geprikkeld door de vragen die hij kreeg voorgezet in de aanloop naar de komst van meester Toshiro Kanamori in 2012. Waarom ben jij de leraar die je bent? Waar haal jij je inspiratie vandaan? Zijn bijdrage. 'De moed als leraar hebben om eigen levenslessen aan te gaan'.De kracht van mijn leraarschap heb ik ontdekt in mijn werk als leraar van de observatiegroep op de Maartenschool, cluster 4. Kinderen met een stoornis, kinderen met een korte levensverwachting heb ik daar mogen begeleiden. Ik mocht er zijn om hen te ondersteunen in een zeer moeilijke periode van hun leven. Ik kon er voor ze zijn door me open te stellen voor hun persoonlijke verhalen. Zij hebben me zoveel teruggegeven als het gaat om vertrouwen en het leven te blijven leven zoals het komt.
Ook als ambulante begeleider heb ik me ingezet om kinderen met een stoornis een gelijkwaardige plek in het reguliere onderwijs te geven. Juist door kinderen over zichzelf en ook hun beperking en stoornis te laten vertellen, werden zij door de kinderen in de groep opgenomen en veelal ook door de leraren.
Onverwachts kreeg ik het aanbod om op Pabo Arnhem te gaan werken. Hier kreeg ik de kans om mijn beeld van leraarschap over te dragen aan de nieuwe lichting leraren basisschool. Ik was er klaar voor om dat met passie te gaan doen. Maar dat viel nog wel even tegen. Mijn beeld van de excellente leraar werd niet zo één- twee- drie overgenomen en het werken met een klas vol jonge dames was ook nog niet zo eenvoudig voor mij als vader van twee zonen.
Zeven jaar geleden keek ik naar de documentaire ‘Children full of Life’ over Mr. Kanamori waarin hij kinderen echt in de spiegel liet kijken, beperkende overtuigingen liet verwerken en transformeren en liet reflecteren op wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Door het zien van de manier van onderwijzen Mr. Kanamori werd ik me er van bewust dat mijn eigen ontwikkelingspad en wijze van leraar zijn, dezelfde intentie had. Tevens kwam ik tot het besef dat ook onze studenten hun eigen geschiedenis met zich meedragen en dat ik daar nog weinig aandacht aan had besteed.
De eerstejaars studenten krijgen ter inspiratie de documentaire ‘Children full of Life’ te zien en ieder jaar zie ik het zelfde gebeuren. Studenten worden diep geraakt door de wijze van omgaan met kinderen door mr. Kanamori. Ook krijgen de eerstejaars nu de taak om naast het levensverhaal van een kind ook hun eigen levensverhaal te gaan schrijven. Dat slaat enorm aan en het samen delen van de eigen verhalen zorgt voor verbinding tussen studenten, maar ook tussen de studenten en mijzelf. Juist door ook mijn verhaal te vertellen ontstaat steeds meer verbinding en krijgt mijn interactie met studenten ook meer verdieping en wordt de relatie verstevigd
Het is mijn stellige overtuiging dat een leraar die de moed heeft om zich als mens verder te ontwikkelen niet alleen een fijner mens wordt, maar ook een betere leraar. Dit patroon herken ik in mijn eigen leven. Steeds weer de moed hebben om bij mezelf naar binnen te kijken en mijn levenslessen aan te gaan en te handelen vanuit mijn hart.
Henk Boer, docent pedagogiek Pabo Arnhem
Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, was in 2012 in Nederland. Voor hem is de opdracht van het onderwijs : Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland omarmen deze opdracht. Zij laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken in het streven naar een betere wereld.
Foto Mr. Kanamori: Martijn van Blijswijk
Reacties