Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De mens - en dus ook een kind - wil erbij horen: 'Bemoediging is de sleutel'

4 oktober 2013Ieder mens heeft mensen nodig die hem of haar aandacht schenkt, die zich met je bezig houdt en naar je wil luisteren, die zich voor je interesseert en met wie je kan praten. Ook kinderen willen gezien en gehoord worden en zelf een bijdrage leveren. Bemoediging is een goede weg om te werken aan verbondenheid, om te voelen dat je met elkaar kunt samenwerken, dat er waardering is voor elkaar en dat ieders uitgangspunt wordt: we willen elkaar helpen. Kim van Haeften vond een artikel van de Schoenaker Academie (voor Individual Psychologie)  in Genemuiden dat haar inspireerde. 'De mens is een sociaal wezen en wil erbij horen'.

We willen allemaal, zowel ouders als leerkrachten, dat het kind gelukkig is en een plezierige tijd heeft op school. Dat lukt veel beter als je omschakelt naar meer bemoediging, meer vertrouwen en meer samenwerking. Catharina Haverkamp is o.a. Encouraging Trainer in het Schoenaker concept® en geeft in het land lezingen over opvoeding.  Haar bemoedigende, humorvolle manier van spreken maakt dat de boodschap overkomt, en je aanzet nieuwe wegen te gaan.

Marry Oostijen is één van de leiders van de Schoenaker Academie voor Individualpsychologie in Genemuiden, zie ook www.schoenakeracademie.nl , de academie waar Encouraging Trainers en Individualpsychologisch Counselors worden opgeleid.

Het concept "bemoediging bij kinderen" begint in Nederland aan een snelle opmars. Leerkrachten, ouders en hulpverleners passen bemoediging steeds vaker toe in hun omgang met kinderen. Anderzijds zitten nog heel veel ouders, leerkrachten en hulpverleners letterlijk met de handen in het haar, omdat de problemen ze boven het hoofd groeien.

In het boek “Succes op school” (een vertaling van “Erfolg in der Schule” die Kraft der Ermutigung zu Hause und in der Klasse) geven Theo Schoenaker en zijn medeauteurs waardevolle inzichten om het welzijn en het geluk van oudersleerkrachten-kinderen volgens het concept bemoediging te verbeteren.

De basis
Om dit doel te bereiken - gelukkige succesvolle kinderen en tevreden leerkrachten en ouders - zijn twee onmisbare zaken nodig:
- Verbondenheid tussen ouders, leerkrachten en kinderen zodat het gevoel van eigenwaarde wordt versterkt en aanzet tot samenwerking
- Bemoediging – een innerlijke houding naar het kind - waarbij ouders en leerkrachten zich richten op goed gedrag, wat leidt tot verbluffend resultaten!

Theo Schoenaker en zijn medeauteurs baseren zich op de Individualpsychologie van Alfred Adler. Een van de belangrijkste basisprincipes van de Individualpsychologie is: de mens is een sociaal wezen. Dit houdt in dat mensen andere mensen nodig hebben om zich te ontwikkelen, en dat het diepste verlangen van een mens er in is gelegen dat hij 'erbij wil horen'. Iemands geluk, zijn tevredenheid, zijn succes en zijn psychische gezondheid liggen besloten in geslaagde sociale relaties.

En daar is moed voor nodig, het resultaat van bemoediging!

Lees hier het hele artikel; Bemoediging is de sleutel

Door Catharina Haverkamp en Marry Oostijen

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief