De leraar die ik ben: 'Werken met anderstaligen, een dankbaar leerproces'
13 september 2012
De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Carolyn Nagtzaam werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. 'Werken met anderstaligen, een dankbaar leerproces'.Naast het Jenaplanconcept ben ik geïnspireerd door het ontwikkelingsgericht en ervaringsgericht onderwijs en het gedachtegoed uit Reggio Emilia. Werken met anderstalige kinderen uit andere culturen is een dankbaar leerproces. Ook bij mijn vorige baan in een achterstandswijk en tijdens mijn bezoeken aan scholen in Turkije, Afrika of op Bali heb ik dat zelf mogen ervaren.
Ieder dag weer inspireren kinderen mij met hun voortdurende verwondering over de wereld om hen heen, hun talenten en de manier waarop zij hun creativiteit en betrokkenheid inzetten. Als leraar geef ik ze daarvoor alle ruimte en bied ik ze materialen om dat in een betekenisvolle leeromgeving te doen.
Wat ik daarvoor doe? Ik ga met ze in gesprek, verplaats me naar hun perspectief en geef ze zelf medeverantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. Als groepsleerkracht in de onderbouw ben ik op die manier al jaren werkzaam, met groot enthousiasme. Inmiddels geef ik als onderwijsinhoudelijk specialist regelmatig workshops. Een fantastische uitdaging en combinatie die me fris en scherp houdt.
Carolyn Nagtzaam
Antonius Abt in Engelen
Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]
Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, is in Nederland geweest. Hij geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland omarmen deze opdracht. Zij ontmoetten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.
Reacties