Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Met een leeg hoofd en een vol hart'

16 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Kim van Haeften werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. 'Met een leeg hoofd en een vol hart'.
Mijn hart gloeit van het ervaren van verbondenheid tussen kinderen. Kinderen elke dag weer ‘zien’ in hun kracht, met vertrouwen in zichzelf.

In gesprek met kinderen zie ik hun mooie eigenschappen. Talenten waar ik eerst nog geen weet van heb, maar die ik ten volle wil benutten, omdat het zo belangrijk is het kind te ‘zien’.
Als leerkracht doe jij ertoe voor het kind, je creëert ruimte.  Door, met een leeg hoofd en een vol hart,  in gesprek met het kind te gaan, maak je samen het morele kompas. Vaak kost het maar een stukje van je tijd, maar het brengt zoveel. En al lukt het echt niet elke dag, neem jezelf mee en je innerlijke rust en passie en energie, dan is er morgen weer een dag!

Kim van Haeften
De Torenuil IJsselstein

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, is in Nederland geweest en geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoetten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief