Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'De kinderen bepalen in een gesprek de koers'

17 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Mieke Derickx werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. 'De kinderen bepalen in een gesprek de koers'.

Communicatie is een interessant proces, maar voor kinderen met taal,- spraak- en gehoorproblemen een heel ingewikkeld proces. Daar wil ik ze in ontwikkelen, als partners. De reflecterende moedertaal methodiek (RMM) ondersteund mij hierin. De uiting van een kind vang ik en wordt in een verrijkte zin terug gegeven. Dit is voor de kinderen een veilige manier om zich bewust te worden van taal. Hun taalniveau verbeterd en dat geeft vertrouwen!

Gesprekken staan de hele dag centraal. De kinderen bepalen in deze gesprekken de koers. Dit vergt veel van mij als leerkracht, maar het zorgt voor een grote betrokkenheid. Ze voelen verantwoordelijkheid en krijgen het vertrouwen dat de inbreng die ze hebben, de moeite waard is. Reflectie is hierbij een doorlopend proces, waardoor de kinderen kritisch naar zichzelf en naar anderen kijken en luisteren, in alle openheid. Hierdoor worden talenten zichtbaar. Leren doe je niet alleen, maar samen. Dat maakt ons onderwijs heel krachtig!

Mieke Derickx
lerares op de Taalbrug in Blerick.
Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar redactie@hetkind.org  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, is in Nederland geweest en geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoetten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief