Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De gebiedende wijs óf... hoe kun je dat anders zeggen?'

25 maart 2013

Vriendelijke taal staat centraal in de klas van Angeline Smits. Vanaf de eerste dag dat ze met duopartner Gaby samenwerkt, hebben de twee leerkrachten afgesproken hiermee aan de slag te gaan. Maar de gebiedende wijs is hardnekkig. Dit is een aflevering uit een serie korte stukjes. 'Hoe kun je dat anders zeggen? Een kwestie van doorzetten.'

De gebiedende wijs is hardnekkig. Ook bij de kinderen in onze groep.

‘Ga weg’
‘Kom mee’
‘Doe niet’


Steeds buigen we het om naar een vraag. ‘Hoe kun je dat anders zeggen’? Een kwestie van doorzetten. Na een week of drie begint het te werken.

Vandaag schreeuwde Khadya in de kring ‘Ga sittennnnn’ tegen klasgenootje Yousef, nadat die in z’n enthousiasme was gaan staan.‘Khadya, hoe kun je dat anders zeggen’, vroeg ik haar. Ze keek me vertwijfeld aan. Het bleef stil. Ik zei: ‘Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Yousef, wil je gaan zitten, ik kan niks zien’. Ze begreep het helemaal. Toen collega Jamal binnenkwam deed ze het op mijn verzoek nog eens voor in de kring.

Een dag of drie later speelden we buiten. Mohammed pakte de bal af waarmee Khadya geconcentreerd liep te stuiteren. Ze schrok en krijste hem toe: ‘Afblijffffennnnn !’ Ik vroeg haar: ‘Khadya, hoe kun je dat anders zeggen?’

‘Mohammed, wil je gaan zitten, ik kan niks zien,’  zei ze trots. Ze keek me blij aan en ik glimlachte. 

Angeline Smits schijft een serie korte verhalen over haar onderwijsleven en -praktijk. Ze is werkzaam bij de Stichting Villa Primair en betrokken bij de Villa Academie. Daarnaast staat ze twee dagen per week voor de klas.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief