Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

22 november Extern

Corina van Doodewaard in open college van EMPO: 'Bewegingsonderwijs en pedagogiek'

Op woensdagmiddag 22 november (16.30 uur) wordt het open college van de EMPO - de Educatieve Master Primair Onderwijs in Rotterdam - verzorgd door Corina van Doodewaard. Ze spreekt vanuit het thema Bewegingsonderwijs en pedagogiek. Corina werkt al meer dan dertig jaar bij de Calo van Windesheim. Ze is hogeschool-hoofddocent lichamelijke opvoeding en sportpedagogiek. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, iedereen vanuit het Rotterdamse onderwijs (en daarbuiten) is welkom.

Vier keer per jaar organiseert de EMPO van de Erasmus Universiteit Rotterdam een Open College. We doen dit om extra kleur en diepgang te geven aan het bestaande curriculum, om andere invalshoeken voor het voetlicht te brengen, om te inspireren en om tot verder denken aan te zetten. We doen het ook om het netwerk van scholen en opleidingen en andere betrokkenen rond de opleiding een kans te geven om de EMPO te ervaren, eraan mee te doen en elkaar te ontmoeten. Dit jaar vinden de Open Colleges plaats aansluitend aan de samen opleiden bijeenkomsten. Op 4 oktober was Janeke Wienk te gast. Toen ging het over kunsteducatie. Op 17 januari en 13 maart zijn de volgende data.

Corina van Doodewaard
Corina van Doodewaard richt zich op sociale pedagogiek én is als hogeschoolhoofddocent een boegbeeld van de bachelor- en masteropleidingen op het gebied van lichamelijke opvoeding en sportpedagogiek. Ze zal ons tijdens het Open College meenemen in haar verhaal over bewegings(onderwijs) en pedagogiek. Ze zal naast praktische handreikingen ingaan op de werelden die zich ontvouwen als je beter kijkt naar de ogenschijnlijke simpele opdracht van de ‘gymles’.

Haar jarenlange ervaring als lerarenopleider in het bewegingsonderwijs culmineerde in een promotieonderzoek dat zij als researcher vanuit het lectoraat Bewegen, School en Sport opstartte. Haar masterthesis ging over bewegingsonderwijs en de omgang met leerlingen met verschillende culturele achtergronden. Hoe handelen docenten eigenlijk in die multi-etnische klassen? Dat ging over culturele responsiviteit en dat een aantal maatschappelijke vraagstukken te verklaren zijn vanuit verschillende opvoedingsidealen en door heel veel beeldvorming.

De laatste jaren zijn vooral gevuld geweest met de Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek die ze mede ontwikkelde en waar ze nog steeds verantwoordelijk voor is en met een toenemende focus op haar PhD-onderzoek, waar ze vooral de invloed van beeldvorming bij docenten onder de loep nam. ‘Docenten bewegingsonderwijs in het voortgezet onderwijs doen elke dag opnieuw hun best om zo inclusief mogelijk les te geven, maar de pogingen van docenten om leerlingen bij de les te betrekken, kunnen tegelijkertijd bijdragen aan sociale ongelijkheid tussen leerlingen.’

Woensdagmiddag 22 november

Locatie: Erasmus Universiteit Rotterdam, Campus Woudestein  Burgemeester Oudlaan 50 | Mandeville Gebouw, 3e verdieping, zaal T3-10

Inloop: 16.00 uur
Start: 16.30 uur
Einde: 18.00 uur

Opgeven kan via deze aanmeldlink op deze Erasmus-pagina. 
Er zijn geen kosten verbonden aan het Open College.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief