Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: 'Had ik maar een tijdmachine!'

26 april 2012

Dennis Oomen in gesprek met Tom, een reusachtige jongen uit groep zes van De Stuifhoek. Hij moet zich melden, omdat zich een aantal 'slachtoffers' melden. Tom voelt zich ongemakkelijk en doet een wens. Een column. 

Tom heeft zijn dag niet. Omdat Lisa op het schoolplein in de weg stond, heeft de reusachtige jongen uit groep zes haar in vliegende vaart omver gelopen. Toen Lisa geschrokken verhaal kwam halen, kreeg het meisje nog een enorm grote mond op de koop toe.

Een collega brengt de twee kinderen binnen in mijn lokaal om het conflict uit te praten. Dit duurt niet lang. Balend van zijn eigen gedrag betuigt de jongen, zo goed en kwaad als hij dat kan, spijt. ‘Dit is nu al de tweede keer deze ochtend dat het fout gaat. Ik ben weer eens te wild geweest. En dat terwijl het vorige week eindelijk een keer best goed ging.’

De klasgenoten leggen het bij en Lisa vertrekt naar buiten. Terwijl ik samen met Tom nog even wil verder praten, komt een volgend ‘slachtoffer’ binnen. Roos, een meisje uit groep 3, heeft ook de brute kracht van Tom kunnen ervaren. Voordat Roos kan zeggen wat er loos is, draait de stoere jongen zich direct weg en barst in tranen uit. ‘Ik ben een mislukkeling’, zegt Tom hevig snikkend.

Het is duidelijk dat Tom ook over de grenzen van het jongere zusje van zijn beste vriend, Jan, is gegaan. Hij is ontroostbaar en weet met zijn heftige emoties geen raad. Ik besluit om samen met Roos rustig af te wachten totdat Tom weer aanspreekbaar is. Na een tijdje kijkt hij me door zijn tranen aan. ‘Nu kan ik het zeker wéér op gaan lossen?’ Ik knik bevestigend.

Wanhopig ploft Tom met zijn hoofd tussen zijn armen op tafel. Zo blijft hij een tijd bokkend liggen en lijkt zich af te willen sluiten voor alles en iedereen. Wanneer ik hem uiteindelijk wil wijzen op zijn verantwoordelijkheden zegt Tom: ‘Sorry zeggen kan ik echt niet. Trouwens, Jan wil óók vast geen vriend meer van me zijn.’

Terwijl ik me opmaak voor een volgende huilbui kijkt Tom plots naar Roos en zegt zacht: ‘Had ik maar een tijdmachine.’  Het jonge meisje knikt haar hoofd.

Dennis Oomen is leerkracht op De Stuifhoek.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief