Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: Er staat een paard in de gang

20 februari 2012

Dennis Oomen is leraar op basisschool De Stuifhoek in Made en volgde de opleiding Pedagogische Tact. Hij weet met kleine verhalen over het werken met zijn groep te vertellen waar het hem om gaat: leraren en leerlingen hebben elkaar nodig om ZIN te krijgen.

De dag voor de carnavalsviering stormen de kinderen, na de pauze, uitgelaten de unit binnen. Tussen de kinderen die zich een weg banen van kapstok naar lokaal huppelt een frêle amazone elegant door de gang. Nadat Meike in draf haar jas heeft opgehangen zie ik dat ze haar onzichtbare paard aanspoort om in volle galop het lokaal te bestormen. Uit ervaring weet ik dat Meike af en toe door kan slaan in haar spel waarna het vermoedelijk nog lastiger gaat worden om de rust terug te laten keren in deze groep.

Een fractie voor Meikes bestorming herinner ik me plots dat paarden helemaal niet thuis horen in een klaslokaal. Wanneer ik oog in oog kom te staan met de amazone in de deuropening fluister ik in haar oor dat het paard toch echt in de gang hoort te staan, en zeker tijdens carnaval. Zonder aarzeling weet ze behendig het krachtige dier te keren en rijdt het naar de verwarming. Daar legt ze het dier stevig vast aan de verwarmingsbuis. Met een grote glimlach komt ze het lokaal binnen waarna ze direct zelfstandig aan het werk gaat.

Voor de eerste keer dit jaar laat Meike zien dat ook zij prima in staat is om zelfstandig te kunnen werken. Trots als een pauw neemt ze de complimenten in ontvangst. Ze heeft haar groepsgenoten enorm verrast en dat is niet de enige surprise van deze dag.

In de gang staat haar immers nog iets te wachten…

Dennis Oomen

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief