Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 8: 'Dreamschool'
24 augustus 2017
Acht films komen in aanmerking voor de prijs van Onderwijsfilm van het jaar 2017. Volgende week beslist de vakjury van de NOW (Stichting Nationale Onderwijsweek) welke drie films uiteindelijk genomineerd worden en waaruit u een keuze kunt maken. Deze week zetten we ze een voor één in de schijnwerpers. Op dinsdag 4 oktober is de uiteindelijke prijsuitreiking in filmhuis Lux, in onderwijsstad Nijmegen. Rikie van Blijswijk beschouwt voor. Vandaag de achtste en laatste aflevering: Dreamschool. 'De impact van deze tv-serie ligt in de inclusie gedachte. Dreamschool laat zien dat de pedagogische opdracht om de jongeren te leren omgaan met wie je bent en worden wie je wilt vertrouwen, relatie, kunnen luisteren en geduld vergt.'Net als vorig jaar is stichting NIVOZ – in het bijzonder platform hetkind – betrokken bij de verkiezing van Onderwijsfilm van het jaar. Er is een prijs van de vakjury, die onder voorzitterschap staat van Henk Sissing en Hans Neven. Maar naast een een juryprijs is er ook een publieksprijs. In 2016 gingen beide filmprijzen naar ‘Vergeet me Niet/Forget me Not’. Vanaf vrijdag 25 augustus 2017 kun je op de website van hetkind - op deze plek dus - een keuze maken uit drie genomineerde films/documentaires. Vanaf donderdag 17 augustus beschouwen we de acht films die op de long-list staan voor. Lees voor meer informatie over de Onderwijsfilm van het Jaar en andere activiteiten op de site van de stichting Nationale Onderwijsweek. Dit is de achtste en laatste aflevering.
Dreamschool
Dreamschool is het huis waarin drie weken lang vijftien vroegtijdige schoolverlaters terugkeren in de schoolbanken. Zij krijgen de kans door ontmoetingen met en lessen van veelal Bekende Nederlanders en deskundigen weer gemotiveerd te worden om regie te nemen over hun eigen toekomst. De ‘directie’ van Dreamschool bestaat uit kickbokster Lucia Rijker en Erik van t Zelfde, oud rector op de Hugo de Grootschool Rotterdam.
Deze jongeren krijgen een eigen gezicht door de 8-delige tv-documentaire die hen een aantal dagen in Dreamschool volgt. Door de flashbacks op hun leven en gezinssituatie weet de kijker meer over wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat ze hebben meegemaakt. De boodschap aan het onderwijs is dat deze verhalen tonen dat iedereen erbij wil horen, een diploma wil en een leuke baan, maar dat het de een zoveel moeite meer kost dan de ander. Voor hen is een docent die contact legt, die in gesprek gaat, hoe confronterend soms ook, van grote betekenis.
Lucia Rijker gaat in de serie die gesprekken aan en blijft vertrouwen houden in de jongeren wat er ook gebeurt. De film is boeiend en vaak confronterend. De impact van de film ligt in de inclusie gedachte: iedereen wil erbij horen en zijn/haar talenten inzetten. Dreamschool laat zien dat de pedagogische opdracht om de jongeren te leren omgaan met wie je bent en worden wie je wilt vertrouwen, relatie, kunnen luisteren en geduld vergt.
De aflevering van 11 januari 2017 – meest bekeken – is te zien via deze link.
Meer weten?
http://komenskypost.nl/?p=1815
https://www.npo3.nl/dream-school-genomineerd-televizierring
De andere zeven genomineerde films zijn...
-
Stranger in Paradise
Trailer van de film. De gehele film is te zien achter deze link.
-
Pauze!
Lees meer: http://thenewschoolcollective.com/ -
Down to Earth
Dit is een trailer van de film -
Kinderen van juf Kiet
Dit is een trailer van de film. -
Ik alleen in de klas
De complete film is te zien via deze link
-
Nee heb je
De complete film is te zien achter deze link: www.neehebje.nl -
Juf voor het leven
Een trailer van de film vind je hier. De complete film is te zien achter deze link.
Reacties