Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 7: 'Juf voor het leven'

23 augustus 2017

Acht films komen in aanmerking voor de prijs van Onderwijsfilm van het jaar 2017. Volgende week beslist de vakjury van de NOW (Stichting Nationale Onderwijsweek) welke drie films uiteindelijk genomineerd worden en waaruit u een keuze kunt maken. Deze week zetten we ze een voor één in de schijnwerpers.  Op dinsdag 4 oktober is de uiteindelijke prijsuitreiking in filmhuis Lux, in onderwijsstad Nijmegen. Rikie van Blijswijk  beschouwt voor. Vandaag: Juf voor het leven. 'De 77-jarige Jeanet Meijs - op haar 21e als onderwijzeres op een school begonnen - vindt dat zich  in het onderwijs een ramp voltrekt. De tweedeling in de maatschappij is door het onderwijs groter en groter geworden. Deze documentaire toont de verschillende manieren waarop ze probeert het tij te keren.'


Net als vorig jaar is stichting NIVOZ – in het bijzonder platform hetkind – betrokken bij de verkiezing van Onderwijsfilm van het jaar. Er is een prijs van de vakjury, die onder voorzitterschap staat van Henk Sissing en Hans Neven. Maar naast een een juryprijs is er ook een publieksprijs. In 2016 gingen beide filmprijzen naar ‘Vergeet me Niet/Forget me Not’. Vanaf vrijdag 25 augustus 2017 kun je op de website van hetkind - op deze plek dus - een keuze maken uit drie genomineerde films/documentaires. Vanaf donderdag 17 augustus beschouwen we de acht films die op de long-list staan voor. Lees voor meer informatie over de Onderwijsfilm van het Jaar en andere activiteiten op de site van de stichting Nationale Onderwijsweek. Dit is aflevering zeven.

Juf voor het leven




Jeanet Meijs (77) is als Juf Huizing op haar 21e als onderwijzeres op een school begonnen. Ze vindt dat zich nu in het onderwijs een ramp heeft voltrokken. Deze documentaire toont de verschillende manieren waarop ze probeert het tij te keren.

Ze wordt gevolgd met een camera terwijl ze een maandelijks radioprogramma verzorgt, waarin dit maal o.a. Ad Verbrugge te gast is. De kijker wordt meegenomen naar de Amsterdamse school waar de loopbaan van Juf Huizing begon. Tijdens deze ontmoetingen ontvouwt ze haar visie op onderwijs. In gesprek met Sander Dekker deelt ze haar zorgen over het gemis aan vak inhoud op de PABO. De film eindigt met een uitvoerig gesprek over de pedagogische kwestie tussen Jeanet Meijs en Jan Dirk Immelman, hoogleraar theoretische en historische pedagogiek.

-Juf voor het leven- biedt aanknopingspunten om kwesties die Jeanet Meijs opwerpt te overdenken. De belangrijkste daarvan is in hoeverre de tweedeling in de maatschappij door het huidige onderwijs groter wordt. Ook is de vraag aan de orde wat er nodig is voor leraren om inspirerend onderwijs te bieden. Zijn dat b.v. de beroemde R’s:  rust, regelmaat, reinheid, resultaat, rekenschap en de ruimte geven? Een nieuwe PABO? Anders? Door deze documentaire worden betrokkenen in het onderwijs uitgenodigd om zichzelf uit te spreken.

Een trailer van de film vind je hier. De complete film is te zien achter deze link.

Meer weten?

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2017-05-07/bredase-filmmakers-met-documentaire-over-achteruitgang-onderwijs

https://www.beteronderwijsnederland.nl/nieuws/2017/07/juf-voor-het-leven-genomineerd/

De andere zeven genomineerde films zijn...


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief