Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Alle middelen op Essential School horen toe aan leren en lesgeven'

22 juli 2013

De 'Ten Common Principles' van The Essential Schools in de Verenigde Staten versterken elkaar bij het realiseren van goede onderwijspraktijk. Het negende uitgangspunt ‘Resources dedicated to teaching and learningzorgt ervoor dat alle middelen in dienst staan van leren en lesgeven. 'We willen het doen met het geld dat ook andere scholen krijgen. Om dat te bereiken moeten daarvoor soms een dienst of service  binnen de school verminderd of opgeofferd worden.'

Er zijn 1500 Essential Schools in de VS, die zich verenigd hebben in The Coalition of Essential Schools. In elke Essential School leren leerlingen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen kennen én verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Dat begint bij leraren die vanuit passie, betrokkenheid en autonomie handelen en leerlingen die leren verantwoordelijkheid  te nemen en relaties aan te gaan met elkaar én met de gemeenschap waarin ze deel van uitmaken. Die relaties zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en fatsoen. In elke Essential School vormen kleine en grote mensen samen een hechte leer- en leefgemeenschap.

The Essential Schools hebben eenzelfde budget als andere scholen in de VS. Sommige scholen kiezen ervoor om fondsen te werven. B.v. The Boston Arts Academy, die meer geld nodig hebben om hun artistieke curriculum vorm te geven. Andere scholen, zoals Mission Hill, zijn daarop principieel tegen. 'We willen het doen met het geld dat ook andere scholen krijgen'.

Deze clip van CES Mentor School Fenway High school in Boston, MA illustreert het negende gemeenschappelijke beginsel. Administratieve en budgettaire doelstellingen dienen slechts de student en de leraren. Ze zorgt voor concurrerende salarissen voor  het personeel en houden de  kosten per leerling vergelijkbaar met de uitgaven van een traditionele school. Om dat te bereiken moeten daarvoor soms een dienst of service  binnen de school verminderd of opgeofferd worden. Daarvoor zijn gezamenlijke besluiten nodig.Rikie van Blijswijk organiseert namens De Leerschool elk jaar een studiereis naar drie Essential Schools in Boston, in combinatie met een bezoek aan het jaarlijkse Fall Forum (San Fransisco, 2013). Meer over deelname en programma van deze reis achter deze link.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief