Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Aikido, verantwoordelijkheid en ontwikkeling: 'Sterk staan op een lege maag'

19 december 2014

Aikido is een krachtige sport die je leert om te voelen en te ervaren hoe het is om samen met mensen door het leven te gaan. Jeroen Stoute gebruikt het om kinderen te begeleiden in verantwoordelijkheid, samenwerken, sociaal wenselijk gedrag en om effectief voor zichzelf op te komen. Zijn blog over het meisje met een lege maag.

aikidoEen meisje uit groep zes van een basisschool in Rotterdam blijft tijdens de eerste training op de bank zitten, terwijl haar klasgenoten lekker bezig zijn. Ik vraag mij af waar ze mee zit en ga de tweede training een kort gesprekje aan: Ik denk te zien dat ze moe is en ze bevestigt met een knik. “Als jij je iets beter voelt, vind je het dan leuk om mee te doen?” Ze knikt en even later doet zij mee.

Tijdens de derde training begint ze weer op de bank. Wanneer de groep een tik- en duwspel speelt, neem ik naast haar plaats en zeg: “Je ziet er weer moe uit, mag ik vragen hoe laat je naar bed bent gegaan?” Deze keer geeft ze antwoord. Ze zegt om 8:00 naar bed te zijn gegaan en om 8:00 uur was ze wakker. “Maar de school begint om 8:30 uur, dan heb je amper tijd gehad om te ontbijten?” Ze knikt. Na afloop van ons gesprek zegt zij dat ze dat misschien met haar ouders kan bespreken. Even later sluit zij zich aan bij de groep.

Tijdens de vierde training vertelt het meisje gedurende ‘ons momentje op de bank’ dat ze het aan haar moeder heeft gevraagd. Maar die was met haar telefoon bezig. Ik vraag of er iemand is die zij vertrouwt en die haar kan helpen. Daarop kijkt ze naar haar juf aan de andere kant van de zaal. We lopen samen naar de juf en die zegt het te willen bespreken met de ouders.

De trainingen erna heeft zij niet meer op de bank gezeten.

Het meisje heeft veel onderwerpen uit de training Voel je Sterk  toegepast: moed, (zelf)vertrouwen, hulp vragen en doorzettingsvermogen. Zij heeft moed getoond door haar honger met haar moeder te bespreken; niet direct met het gewenste resultaat, maar de eerste stap in de goede richting is gezet. Dat is gaaf!

In mijn trainingen op basisscholen pas ik basisprincipes van het Aikido toe. Een van deze principes is dat je niet zomaar opgeeft als jij iets wilt bereiken of iets wilt veranderen aan jezelf, je kan sturing en hulp gebruiken, maar jij moet het oppakken. Dat heeft het meisje gedaan.

Een ander basisprincipe is dat een persoon leidt en de ander moet het vertrouwen voelen zich te laten leiden. Het gedrag van het meisje was leidend en ik bewoog als trainer met haar mee. Soms schamen kinderen zich voor iets dat zij meemaken of voor hun eigen gedrag. Juist in zulke situaties is het belangrijk dat zij iemand in vertrouwen kunnen nemen, iemand die niet oordeelt en niks verwacht; slechts helpt om dingen te veranderen.

Aikido is een krachtige sport die je leert om te voelen en te ervaren hoe het is om samen met mensen door het leven te gaan. Ik gebruik het om kinderen te trainen in verantwoordelijkheid, samenwerken, sociaal wenselijk gedrag en om effectief voor zichzelf op te komen.

Het meisje met de lege maag is hier een goed voorbeeld van. Samenwerken aan de oplossing van een ongewenste situatie, maakt ons sterk.

Jeroen Stoute blogt over zijn praktijk. Hij heeft een eigen trainings- en adviesbureau Zterk.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief