Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Acht onderwijsfilms en- documentaires komen in aanmerking voor filmjaarprijs 2017

4 juli 2017

Net als vorig jaar is stichting NIVOZ - in het bijzonder platform hetkind - betrokken bij de verkiezing van Onderwijsfilm van het jaar. In samenwerking met stichting Nationale Onderwijsweek zal op 4 oktober 2017 de uitreiking plaatsvinden door de vakjury, die onder voorzitterschap staat van Henk Sissing en Hans Neven. Naast een een juryprijs is er ook een publieksprijs. In 2016 gingen beide filmprijzen naar 'Vergeet me Niet/Forget me Not'. Vanaf eind augustus 2017 kun je op de website van hetkind een keuze maken uit drie genomineerde films/documentaires. In dit stadium presenteren we je alvast de long-list, die bestaat uit acht films. 

Kort na de zomervakantie - vanaf woensdag 23 augustus - zal de jury drie genomineerde films bekendmaken. De uitreiking zal op woensdagavond 4 oktober in het Filmhuis Lux plaatsvinden, in Onderwijsstad Nijmegen. Hier vind je alvast een overzicht van acht films die in aanmerking komen. Lees voor meer informatie over de Onderwijsfilm van het Jaar en andere activiteiten op de site van de stichting Nationale Onderwijsweek, www.nationaleonderwijsweek.nl Hier lees je ook een artikel dat Marion van Weeren schreef n.a.v. de prijswinnaar van 2016, Forget me Not.

Ik alleen in de klas


Twaalf jongeren komen bij elkaar op een landgoed in Frankrijk: de drie kinderen van regisseur Karin Junger en hun vrienden. Ze zijn allemaal gekleurd en ze delen een gevoel van uitsluiting in de Nederlandse samenleving. Door samen de situaties, waarin die uitsluiting zich manifesteert, na te spelen of uit te beelden, worden pijnlijke gebeurtenissen herbeleefd en opnieuw vormgegeven. Wat is de impact van subtiele en minder subtiele vormen van racisme op het gevoel van welbevinden van deze jonge Nederlanders? En hoe beïnvloedt dat hun mogelijkheden zichzelf ten volle te ontwikkelen?

De complete film is al te zien via deze link

Nee heb je


Nee heb je...’ is een inspirerende film van regisseur Frans Bromet over het VMBO. Centraal staat de intensieve loopbaanbegeleiding die binnen het VMBO steeds meer aandacht krijgt. Scholieren ontdekken al tijdens hun opleiding waar hun talent ligt en wat de keuze voor een bepaald beroep in de praktijk inhoudt en werkgevers investeren in toekomstig en gemotiveerd personeel. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid vol kansen en hoop voor de toekomst van het VMBO.

De complete film is te zien achter deze link: www.neehebje.nl

 Juf voor het leven


Het onderwijs in Nederland staat nooit stil; de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Niet al deze ontwikkelingen lijken positief. Documentairemakers Bob Entrop en Raoul de Zwart luiden met deze film voor een breed publiek de noodklok. Ze laten zien dat er ernstige weeffouten zitten in het huidige (basis)onderwijs. Fouten die er bijvoorbeeld toe leiden dat het aantal functioneel analfabeten in Nederland groeit. In de documentaire gaan ze op zoek naar de oorzaken en gevolgen van deze desastreuze ontwikkeling. Centraal in deze documentaire staat ‘juf’ Jeanet Meijs (76), met 50 jaar onderwijservaring nog steeds actief is als ‘bijspijkerjuf’. We volgen haar tijdens ontmoetingen met oud-leerlingen, mensen uit het onderwijs en kinderen die zij nog steeds (bij)les geeft. Aan de hand van deze gesprekken wordt de kwaliteit van het huidige onderwijs in Nederland onderzocht en in kaart gebracht.

Een trailer van de film vind je hier. De complete film is te zien achter deze link.

Dream School


In Dream School proberen bekende Nederlanders 16 schoolverlaters opnieuw te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. De jongeren die centraal staan zijn tussen de 16 en 23 jaar en stuk voor stuk vastgelopen in het reguliere schoolsysteem. Onder leiding van coach Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde krijgen de jongeren drie weken les van o.a. Minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, misdaadverslaggever Peter R. de Vries, schrijver Abdelkader Benali, strafpleiter Inez Weski, profvoetballer John Heitinga en cabaretière Karin Bloemen. Dream School is een serie van acht afleveringen. De aflevering van 11 januari 2017 - meest bekeken - is te zien via deze link.

Down to Earth


Over hun bijzondere ontmoetingen met earth keepers over de hele wereld, maakten Rolf Winters en Renata Heinen de documentaire Down to Earth. Rolf en Renata trokken met hun drie kinderen over de hele wereld, van Peru tot Namibië, van Noord-Amerika tot een afgelegen eiland bij Australië. De intensieve gesprekken die ze voerden met stamhoofden en oude wijzen legden ze vast in 200 uur film. Van dat materiaal maakten de selfmade filmmakers Down to Earth, een documentaire die niet alleen prachtig is om naar te kijken, maar ook een diepe indruk achterlaat. De earth keepers weten als geen ander hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe noodzakelijk het is om de aarde te koesteren. Down to Earth trok maandenlang volle zalen in de Nederlandse filmtheaters, in februari 2017 de 100.000e bezoeker verwelkomd. Rolf Winters was rond dat moment een van de gasten op het NIVOZ-symposium Unfolding Human Potential. Lees hier zijn bijdrage.

Dit is een trailer van de film

Pauze


Leden van het New School Collective, een collectief van onderwijs- en kunstprofessionals / onderwijsvernieuwers, toerden een week lang door Europa, op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat is een school? Tijdens de reis bezochten ze diverse atypische scholen, met als doel zelf een school te gaan oprichten. Zo gaan ze onder andere de vrije 'vlinderwijs'-school in Antwerpen, Italiaans katholiek onderwijs in Turijn en een Waldkindergarten in Duitsland.

Dit is een trailer van Pauze.

De kinderen van Juf Kiet


Op een basisschool in het Brabantse Hapert worden vluchtelingenkinderen opgevangen in een speciale instroomklas. Juf Kiet, streng maar invoelend, leert hen Nederlands en rekenen terwijl ze terloops het sociale verkeer in goede banen leidt. Een prachtig observerend document van Petra en Peter Lataster waarin oorlogstrauma’s en kleuterverliefdheid evenveel gewicht krijgen. Ontroerend, geestig en hoopvol.

Trailer van de film.

 

Stranger in Paradise


In een klaslokaal in Sicilië, vlak achter de muren van fort Europa, krijgen net gearriveerde migranten les van een leraar met enigszins krankzinnige trekjes. Het ene moment stoot hij ze genadeloos af, dan weer sluit hij ze zalvend in zijn armen. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt regisseur Guido Hendrikx in Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en vluchtelingen. Europa krijgt gestalte in een meester (acteur Valentijn Dhaenens) die zijn klas van migranten meezuigt in zijn vertwijfeling. Een aan het immorele grenzend pleidooi, een door schuldgevoel bewogen welkomstwoord en het in beleid gegoten compromis daartussen: Stranger in Paradise is een nietsontziend filmessay over de mechanismen waarmee Europa het geluksverlangen van de vluchteling te lijf gaat.

Trailer van de film. De gehele film is te zien achter deze link.

De vakjury bestaat uit:
Szabinka Dudevsky
Rikie van Blijswijk
Maartje Janssens
Guido Crolla
Paulien Meijer
Nicole Moorman
De jury wordt voorgezeten door Henk Sissing en Hans Neven
De voordrachten zijn afkomstig van EYE, NOM en van stichting NIVOZ.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief