Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

8 oktober Extern

Symposium Gemeenschapsvorming in het onderwijs in Zeist

De Grondsteen (school voor gemeenschapsvorming en initiatief) organiseert op 8 oktober het symposium ‘Gemeenschapsvorming in het onderwijs’.

Veel van de sociale vormen in het onderwijs voldoen niet aan de behoefte van jonge mensen, ouders en leraren. Zij ervaren dat het systeem voorop wordt gezet in plaats van de mens. Er is dan ook een diepgaande verandering van maatschappelijke structuren voor nodig om het onderwijs vrij te maken van deze ‘collectivistische systeemcultuur’. Door samen te werken aan nieuwe gemeenschapsvorming starten we hiermee en maken we het mogelijk dat de individuele mens steeds weer wordt recht gedaan. Ieder kan daarmee een begin maken vanuit zijn eigen morele kompas. Zelfs de kleinste ontwikkeling hiervan kan al veel betekenen voor kinderen en jongeren: ze ontmoeten om hen heen een samenwerken vanuit medemenselijkheid als bedding voor hun ontwikkelingsweg. Én een voorbeeld waar ze later uit kunnen putten!

 

Wil je aan de slag? Inzicht in wat nieuwe gemeenschapsvorming is en praktische handvatten helpen daarbij. Dat krijg je aangereikt op dit symposium!

Datum en tijd: zaterdag 8 oktober 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Stichtse Vrije School, Socrateslaan 24, Zeist
Kosten: € 39,50 per persoon (ter plekke pinnen of contant).
Koffie en thee is aanwezig, lunch graag zelf meenemen.
Aanmelden kan hier.
 

Ochtendprogramma met lezingen

• Oude gemeenschapsvorming in vroeger tijden en nieuwe gemeenschapsvorming nu op school. Harrie Salman, cultuurfilosoof.

• Interview met Philip Bakker, auteur van het paper ‘In school we trust’. Over oude gemeenschapsvorming in de moderne tijd: collectivisme in het internationale beleid; aansturing van gedrag van kinderen en leraren, en de ondermijning van de positie van ouders.

• Wat gebeurt er eigenlijk tussen individu en gemeenschap als je een gemeenschap vormt? Jan Saal, initiatiefkundige.

Middagprogramma met workshops waarin je onderzoekt hoe...

• het beeld van de ander kunt ontwikkelen en met je mee dragen - Lieke Deelstra

• je de ander mee kunt nemen in de gedragen besluitvorming - Ingrid Busink

• juist door de individuele jonge mens recht te doen gemeenschapsvorming in de klas bevordert - Koen Beurskens

• de ouders veel meer kunt betrekken als medeopvoeders én betrokkenen bij een school - Jan Saal

• in je eigen innerlijk sociale deugden kunt ontwikkelen - Rolf Zeldenthuis en Leo van der Gugten

• de invloed van collectivistische en systeemgerichte tegenkrachten kunt beperken door er bewustzijn over te ontwikkelen - Philip Bakker

• samen een nieuwe school kunt ontwikkelen door vanaf het begin aan nieu- we gemeenschapsvorming te werken - Janneke Sauer

Wil jij andere mensen ontmoeten die ook zoeken naar nieuwe gemeenschapsvorming, nieuwe inzichten krijgen en proeven van ondersteunende werkvormen? Kom dan naar het symposium en nodig ook je collega’s, mede-ouders of leidinggevenden uit!

www.degrondsteen.nl

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief