Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Nationale Onderwijsfilm 2021 - stem nu!

Nationale Onderwijsfilm 2021 - stem nu!

Op deze poll kan niet meer gestemd worden. De poll is reeds gesloten

Ook dit jaar wordt weer de Nationale Onderwijsfilm gekozen. Vijf films en – documentaires zijn voorgedragen door Eye Filmmuseum, het Nationaal Onderwijsmuseum en door het vakblad Van12tot18. De genomineerde films zetten stuk voor stuk aan tot diepgaande gesprekken en actie. Andermaal verzorgt stichting NIVOZ de verkiezing van de publieksprijs. Kijk en geniet of huiver van de – opnieuw-  indrukwekkende onderwijsdocumentaires en breng je stem uit voor de film die naar jouw mening in 2021 de eretitel Nationale Onderwijsfilm verdient. Ze zijn het meer dan waard! Je kunt helemaal onderaan dit artikel je stem uitbrengen tot en met 30 september 2021 en krijgt daarna een mail om je stem te bevestigen. De bekendmaking is op dinsdagmiddag 5 oktober 2021 in theater de Flint in Amersfoort, de onderwijsstad van het jaar. Voor kaartverkoop: www.nationaleonderwijsweek.nl

De genomineerde onderwijsfilms zijn:

1. Klassen
2. De Wijde Wereld
3. De Schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond
4. Zouden ze het weten?
5. 100 dagen voor de klas


DE GENOMINEERDE ONDERWIJSFILMS 2021
(aan het einde van elke beschrijving vind je een link naar de film/documentaire)
 

KLASSEN (afleveringen van 50 min) 
In Nederland zijn we ervan overtuigd dat iedereen gelijk is in het onderwijs en dat je dus niet rijk hoeft te zijn om naar het vwo te gaan. Is dit wel zo? Deze vraag stellen regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould in de zevendelige docuserie 'Klassen'. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg?
Bekijk aflevering 1 hier


DE WIJDE WERELD (54 minuten)
Teade Walma gaf vijftien jaar geleden les aan ontheemde vluchtelingenkinderen. Hij wil weten hoe het met ze gaat en spoort ze via social media op. Het wordt een emotioneel weerzien. De kinderen uit de klas van Teade Walma zijn ambitieus, ze willen iets moois van hun leven maken. Maar de druk is groot, niet alleen vanuit de Nederlandse samenleving. Ook al hebben ze een nieuwe plek gevonden in Nederland en ziet de toekomst er rooskleurig uit, het land van herkomst blijft een rol spelen in hun leven. Het besef dat hun ouders door te vluchten veel moesten opofferen voor een veilige toekomst voor hun kinderen weegt zwaar.
Bekijk hier

DE SCHOOLTUIN, EEN JAAR ROND MET JE HANDEN IN DE GROND (60 min)
De schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond. Een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’ van het seizoen; de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje ervandoor gaat met hun worteltjes. Niet alleen voor de mens maar ook voor de dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Van de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen naar de vos die als het hek ’s avonds dicht gaat op pad gaat….
Bekijk hier de trailer
 

ZOUDEN ZE HET WETEN? (26 min)
Wat doe je als je als juf onterecht wordt beschuldigd van kindermisbruik? Kom je hier ooit nog overheen? Over de impact van een onterechte beschuldiging. Juf Magalie is onterecht beschuldigd van ernstig kindermisbruik, ze kreeg doodsbedreigingen en haar levenslange droom om kleuterjuf te zijn werd verwoest. Na zes jaar wil ze het toch opnieuw proberen. 'Zouden ze het weten' gaat over Magalie's eerste jaar terug voor de klas. Hoe pak je de draad weer op nadat je leven kapot is gemaakt? Hoe overwin je je eigen demonen?
Bekijk hier

100 DAGEN VOOR DE KLAS (aflevering 4, Achter de maskers)
Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Een portret vol emotionele ups en downs van twee beginnende docenten. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden?
Bekijk de aflevering hier





Let op! Per mail moet je je stem bevestigen, anders telt deze niet mee.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief