Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Vincent Bijlo

cabaretier, columnist, inclusief onderwijs

Schrijver en cabaretier Vincent Bijlo (1965) heeft met tal van voorstellingen in het theater gestaan en schrijft columns voor grote dagbladen. Vanaf 2015 staat hij - vaak aan de zijde van Simoe Mark - voor onderwijspubliek. Bijlo werkte mee aan haar boek 'Pedagogisch contact' dat in 2015 uitkwam. Hij vertelt daarin over zijn eigen ervaringen op school.

Bijlo is vanaf zijn geboorte blind en bracht zijn jeugd daarom grotendeels door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Nadat hij zijn vwo-diploma haalde, studeerde hij enkele jaren Nederlands aan de Universiteit van Utrecht. Ook begon hij met succes op te treden als cabaretier en in 1988 won hij zowel de publieks- als de persoonlijkheidsprijs op het Leids Cabaretfestival. Hierop volgden vele succesvolle voorstellingen in het theater.

Daarnaast is hij actief als schrijver en columnist. Zo verzorgt hij driemaal per week een column voor het Algemeen Dagblad en levert hij journalistieke bijdragen voor Trouw en NRC Handelsblad. Ook heeft hij diverse boeken gepubliceerd. Zo verscheen in 1998 de roman Het instituut en schreef hij in 2003 het boek De woordvoerder. Tevens presenteert hij op Radio 1 wekelijks het radiodocumentaire-programma  Hollanddoc-radio.

 

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief