Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Sjef Drummen

kunstenaar, cofounder Agora, vml schoolleider

Sjef Drummen was schoolleider bij Niekée en ontwkkelde Agora in Roermond. In oktober 2019 nam hij afscheid.

Drummen spreekt over een nieuw type onderwijs waar leerlingen, van vmbo tot en met gymnasium, volledig op maat leren mét diplomagarantie. De leerlingen komen op één plek samen. Geen klassen, geen vakken, wel 8 professionals, de ouders en de leerling. 'We doen alleen nog maar wat goed is voor kinderen. Dat lijkt een open deur, maar niets is echter minder waar in ons huidige onderwijsbestel, dat velen van ons, waaronder mijzelf veel goeds gebracht heeft.'

Agora, dat oud-Griekse woord betekent plein, staat als vernieuwingsschool een radicaal andere manier te vinden om kinderen over de wereld om hen heen te laten leren. Het concept berust op drie pijlers:

1) kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag leren, de school hoeft dat alleen maar te ondersteunen;
2) leren kan overal plaatsvinden. “De wereld is het plein”;
3) en een school functioneert als een “plein dat verbindt”. Er wordt niet meer gedacht in strikt te onderscheiden domeinen als thuis, straat, school en virtueel.

Sjef Drummen: “We hebben ooit het model gehad waarbij je alle kennis van de wereld in stukjes hakt. Je noemt het “vakken”. (…) Wij draaien het helemaal om: we gaan de wereld onderzoeken. Doordat leerlingen die wereld onderzoeken komen ze de kennis tegen die nodig is om de wereld te snappen.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief