Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Phillipe Meirieu

hoogleraar, onderwijspedagoog

Phillipe Meirieu (1949) is een Franstalige onderwijspedagoog, en hoogleraar aan de Universiteit Lumière-Lyon 2. Hij staat voor de opdracht die de pedagogiek inhoudt.

Meirieu studeerde filosofie, haalde zijn lerarenbevoegdheid, gaf op basis- en middelbare scholen les, promoveerde en werd hoogleraar. Aan het eind van de jaren negentig adviseerde hij de toenmalige minister van onderwijs (Claude Allègre) over de inrichting van de lycées. Hij was enkele jaren directeur van het Franse nationale pedagogisch onderzoeksinstituut (INRP) en ook directeur van de lerarenopleiding van de Universiteit Lumière-Lyon 2. De laatste jaren is hij actief voor de Groene Partij (Les Verts). Meirieu schreef meer dan dertig boeken. Vele ervan zijn meerdere malen herdrukt. Hij trad – en treedt nog steeds – in debat met bekende politici, wetenschappers en filosofen. Zijn rol als praktisch pedagoog is (als onderwijsvernieuwer en opleider) is weliswaar uitgespeeld, maar niet die van de debater en criticus van het huidige Franse en Europese onderwijsbeleid.

In Frankrijk is Meirieu nog steeds de pedagoog bij uitstek. Hij staat voor de pedagogiek of beter nog: voor de opdracht die de pedagogiek inhoudt.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief