Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Mark Leegsma

hoofdredacteur iFilosofie, onderzoeker

Mark Leegsma (1980) studeerde klinische psychologie en filosofie, in Amsterdam en Londen. Hij doceerde verscheidene cursussen aan de afdelingen psychologie van de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam en schreef mee aan Inleiding in de persoonlijkheidspsychologie (Boom, 2016). In 2015 trad hij toe tot de redactie van iFilosofie, het maandelijks online tijdschrift van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW)  , waarvan hij sinds 2016 hoofdredacteur is. Ondertussen werkt hij aan een proefschrift op het grensvlak van filosofie en psychologie.  Ook voor de website van Brainwash schrijf ik met enige regelmaat (zie Werk). Begin 2017 verscheen van mijn hand de interviewbundel Extreem in de klas, over radicalisering en polarisatie in het middelbaar en beroepsonderwijs.

Mark over zichzelf..

'Mijn studie en levensonderhoud in de Engelse metropool kon ik bekostigen dankzij een beurs van het Huygens Talentenprogramma voor excellente studenten. In Londen leerde ik het klappen van de filosofische zweep kennen door meesters als Peter Osborne, Peter Hallward en Éric Alliez. Door die laatste twee was ik één handshake verwijderd van maître penseurs Alain Badiou en Gilles Deleuze.

Anti-Abstractie is een laboratorium om de implicaties van mijn theoretische onderzoek hun vuurdoop te geven en – waarom niet? – met allerlei onvoorziene kanten ervan te spelen. Daarnaast is het een podium voor werk dat ik ‘in opdracht’ doe en maak: artikelen, interviews, workshops, interventies.

Dit lab bevindt zich left of the dial, op enige afstand van de mainstream. Dat heeft alles te maken met wat anti-abstractie doet: de smakeloze saus van voorwaarden, criteria en regels die, ten behoeve van eenduidigheid en eenvormigheid in de communicatie, over alles heen wordt gegoten vermijden, om bij de inhoud zelf te komen en daar te blijven. Niet dat ik mensenschuw ben; ik hou alleen meer van praten, luisteren en kijken dan van wat ‘communiceren’ heet.

Verder ben ik bezig een proefschrift te schrijven dat opgehangen is aan de vraag of wij ons brein of veeleer uit onze bol zijn. Daarin richt ik me op wat wij opnieuw of nog steeds kunnen leren van de Franse moderne filosoof Henri Bergson (1859-1941). Eén cruciaal detail wil ik er al van onthullen: mijn onderzoek spitst zich toe op de vraag of ons geheugen een soort databank in onze hersenen — en zo niet, wat dan wel?…

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief