Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Joan Hofland

Ik ben Joan Hofland en moeder van 4 (bijna af) pubers: Floor van 14, Bram van 17, Joep van 18 en Lotte van 20 jaar. Sinds 10 jaar doe ik de zorg alleen en ben daarin steeds meer mezelf geworden. Dit laatste probeer ik ook over te brengen op mijn kinderen, die daardoor allemaal al redelijk zelfbewust en met een duidelijke eigen mening in het leven staan. Het gevolg is dat het voor hen soms moeilijk is om zich aan het huidige onderwijs aan te passen, omdat het vaak totaal niet aansluit op wat en hoe zij iets willen leren.

Vijf jaar geleden kwam Bram daardoor uitgeblust thuis te zitten en heeft vervolgens vier jaar lang zijn eigen alternatieve pad gelopen. Deze periode heeft me enorm gesterkt in het vertrouwen in (mijn) kinderen en in mezelf als moeder, ondanks dat ik me er vaak erg alleen in heb gevoeld. Het gevolg is ook dat mijn ogen zijn geopend voor al die andere 'Brammetjes' die zich op dezelfde manier door het onderwijs worstelen.

Het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben: een ambassadeur voor al die jongeren die hun eigen weg (willen) lopen binnen onderwijsland. Een weg die vaak juist leidt tot meer authentieke en zelfbewuste jongeren. Ik ben net begonnen aan mijn tweede boek waarin deze jongeren een stem en gezicht krijgen, echt super om te doen!

De laatste zeven jaar heb ik mezelf door diverse opleidingen verder ontwikkeld en ben ik naast mijn administratieve baan in het onderwijs inmiddels ook aan het werk als talentencoach binnen onze school. Dit heeft geresulteerd in het boek Klompen & Naaldhakken waarbij de vmbo-ers van onze school letterlijk op een positieve manier in beeld zijn gebracht met hun dromen, talenten en passies. Het is erg mooi om te zien wat zo’n proces met ze doet. Waar binnen het onderwijs meestal de aandacht ligt op al je verbeterpunten, lag het accent nu juist eens op al hun kwaliteiten.

Mijn passie ligt bij jongeren én schrijven en op een of andere manier lijken deze twee nu steeds meer samen te komen. Ik laat het graag gebeuren!
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief