Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Jetty van der Grift

vml. office manager NIVOZ

Jetty van der Grift was tussen 2007 en 2021 de spin in het web bij NIVOZ. Ze verrichtte secretariële, administratieve ondersteuning voor de stichting en deed ook tal van logistieke en operationele zaken rondom NIVOZ-activiteiten.

 ‘Niets gebeurt ooit zoals je hebt gepland,’ schrijft auteur Ken Follett in De kathedraal, één van de favoriete boeken van Jetty van der Grift. Het is een uitspraak die ook van haarzelf zou kunnen zijn, vanuit een perspectief dat haar goed past. De roman van Ken Follett speelt in de vroege middeleeuwen en gaat over de bouw van kathedralen, een fenomenale creatie in een tijd waarin de mensen geen elektrisch gereedschap hadden, niets begrepen van wiskundige bouw en zeer arm waren. Toch maakten ze de mooiste gebouwen die ooit hebben bestaan en nu – meer dan duizend jaar later – nog steeds kunnen worden bewonderd.

De bouw van een kathedraal duurde langer dan een mensenleven. En eigenlijk is dat iets wat Jetty van der Grift (1957) het meest aanspreekt. Zij houdt erg van duurzaamheid en vindt dat recyclen een onderdeel moet zijn van de opvoeding. Heel veel dingen gaan langer mee dan een mensenleven, iets wat in deze wegwerpmaatschappij niet of weinig wordt gezien en naar wordt gehandeld.

NIVOZ staat voor duurzaamheid met betrekking tot opvoeding en onderwijs, daar zit al de eerste klik. NIVOZ is een platte organisatie met voorheen aan het hoofd een emeritus hoogleraar van de Universiteit Utrecht, dat is de tweede klik. Al vanaf 1970 heeft Jetty te maken gehad met de Universiteit Utrecht. Ze woonde met haar ouders op het terrein van een laboratorium waar haar vader o.a. de rol had van conciërge naast zijn andere taken op het lab. Het kon dan ook eigenlijk niet uitblijven dat ze een deel van haar carrière bij de universiteit zou doorbrengen.

Volgens Jetty is het onmogelijk een organisatie te leiden waar geen goede administratieve structuur heerst. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein de organisatie is. NIVOZ is een kleine netwerkorganisatie waar veel gebeurt en waarbij het belangrijk is een heldere, transparante bedrijfsvoering te hanteren. De open werkhouding die NIVOZ biedt, spreekt haar zeer aan. Ze houdt ervan om alles goed te organiseren en te regelen en ervoor te zorgen dat iedereen het naar z’n zin heeft; van kantoorzaken tot financiële administratie tot ondersteunen van conferenties.

Jetty heeft ruim 40 jaar ervaring als secretarieel ondersteuner. Met een start als leerling typiste in 1976 bij een verzekeringsmaatschappij heeft zij bij verschillende bedrijven ervaring opgedaan als datatypiste, afdelingssecretaresse, directie-secretaresse, hoofd typekamer, hoofd secretariaat en officemanager. Die laatste functie bevalt eigenlijk het best vanwege de verschillende verantwoordelijkheden die in deze functie verborgen zit.

Voordat zij in 2007 bij NIVOZ kwam heeft ze een jaar voor burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik gewerkt als coördinator secretariaat. De overstap naar de gemeente was het gevolg van de zoveelste reorganisatie bij de Universiteit Utrecht waar ze van 1997 tot 2006 als officemanager heeft gewerkt, met een kort tussentijds avontuur als campingbeheerder in Frankrijk (1999-2001).

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief