Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Corma Ruijgrok

senior coach, trainer & opleider

Corma Ruijgrok (1962) is senior coach, trainer en opleider bij de Archimedes lerarenopleiding, vakgroep omgangskunde, Hogeschool Utrecht. Hier doceert zij sinds 1993 onder andere de vakken Ontwikkelingsgericht Coachen, Vakdidactiek en Groepsdynamica. Haar aandacht gaat vooral uit naar de ontwikkeling van zelfcompassie en authenticiteit bij zowel studenten als opleiders zodat die zich van daaruit innerlijk onafhankelijk en positief  kunnen opstellen.

Enthousiast, toegewijd en begeesterd stimuleert zij docenten tot meer bewustzijn, openheid en een grotere responsiviteit, zodat de kwaliteit van het contact (o.a. tussen docent en leerlingen) kan verbeteren. Zij wil kwetsbare gevoelens en twijfel met zorgvuldige aandacht en ook lichtheid omgeven, zodat het zelfonderzoek en de dialoog kunnen verdiepen, maskers kunnen worden afgelegd en de te maken keuzes (en dat zijn er vele in het onderwijs) meer worden doorvoeld en gezamenlijk gedragen.

Corma (MEd) is getraind als omgangskundige (1985), lichaamsgericht therapeut (1991), supervisor en teacher leader en wordt vooral geleid door een grote betrokkenheid bij en liefde voor mensen. In 2006 ontwikkelde zij het dynamisch reflecteren: een speels, fysiek en interactief reflectiemodel (het vierstoelenmodel) dat zowel zelfsturing, (zelf)compassie als (de kwaliteit van de innerlijke) dialoog helpt bevorderen.

In samenwerking met collega Judith Kortas schreef zij in 2010 voor Instituut Archimedes en in 2018 met Hartger Wassink en Babs Hermsen voor het VELON artikelen over het reflecteren met het vierstoelenmodel en de fysieke dimensie van reflectie. Haar onderzoek voor de master was gericht op de invloed van speels, fysiek en interactief reflecteren op zelfcompassie (als een aan te leren vaardigheid) bij docenten in opleiding. Zij beschouwt het als haar missie om alles wat zij tot nu toe geleerd heeft, in te zetten voor het onderwijs.

Annemiek Broersen werd haar soul-mate bij het laatst geschreven artikel over de docent als relatiespecialist (Remediaal, 2019).
Wat Corma betreft is het tijd voor ‘de reflectie-revolutie’… hoe dan? Gewoon, samen en door te beginnen met vier stoelen.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief