Christa Anbeek
bijzonder hoogleraar Women and Care for the Future
Christa Anbeek (1961) is met ingang van 1 augustus 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Women and Care for the Future op de Internationale Graal leerstoel aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. De bijzondere leerstoel wordt mogelijk gemaakt door The Grail – an International Women’s Movement.
In haar onderzoek houdt Anbeek zich bezig met ontregelende ervaringen, zowel op persoonlijk, groeps- en maatschappelijk niveau. Ze stelt zich hierbij vragen als: wat is er nodig om van chaos en ontregeling tot iets nieuws te kunnen komen? Welke rol kunnen ‘communities-with-a-heart’, gemeenschappen met lef, hierbij spelen? Wat kenmerkt deze gemeenschappen met lef en hoe kunnen wij tot een bouwplan komen? Belangrijke ingrediënten voor communities-with-a-heart zijn de moed om kwetsbaar te zijn, dialogen, vriendschap, spelen en co-creatie.
Feministische filosofen en theologen vormen belangrijke wegwijzers voor het onderzoek. Zoals Hannnah Arendt, die nataliteit, geboren worden en opnieuw beginnen, als kenmerk van mensen ziet. Anbeek: ‘Kenmerkend aan mijn onderzoek is dat theorie en praktijk hand in hand gaan. Zo ontwikkelde ik samen met docenten van de Hoge School voor de Kunsten Utrecht het spel Tussen zon en man. Dialoogspel over ervaringen van chaos en schoonheid (verwijst naar een andere website).’
Anbeek schreef verschillende boeken over zoektochten naar de diepere zin van leven en dood. Zij onderzocht en beoefende inzichten en praktijken uit het boeddhisme, humanisme, christendom, filosofie en literatuur. Zij is remonstrants predikante en als bijzonder hoogleraar verbonden aan het remonstrants seminarium. Ze werkte tien jaar als hoofddocente op de UvH en tien jaar als geestelijk verzorger in de GGZ.
Contact
Zoekt u contact met Christa Anbeek, dan verwijzen we naar haar eigen contactgegevens.
Christa Anbeek verzorgde in april 2017 een NIVOZ-onderwijsavond in Driebergen. De titel: ‘Goed onderwijs ontstaat, daar waar we kwetsbaarheid in relaties erkennen en toelaten’. Hier kunt u een integrale weergave ervan bekijken.