Albert Hennipman
docent HKU, vrij kunstenaar, vormgever
Albert Hennipman is docent vormgeving en typografie op de HKU in Utrecht. Daarnaast leidt hij het het ontwerpburea De Ruimte.
Op de HKU ben ik tien jaar terug als docent begonnen. Ik zocht vanaf het begin contact met de werkplaatsbeheerder van lokaal 049: de boekdrukkerij. Een gouden greep, want in dit lokaal hangt een intense energie en ontstaan de mooiste werkstukken, terwijl we bezig zijn met de les. Mijn vriend en collega Manuel zegt altijd bij de eerste kennismaking met een nieuwe groep studenten dat hij nieuwsgierig is naar ‘de rijkdom van het blootleggen van jullie fantasie’. Daarvoor zijn wij er: fantasie tot leven wekken, speelruimte geven aan ieder individu om zijn of haar verbeeldingskracht te ontdekken en door te ontwikkelen.
Ik beschouw mezelf als iemand die dingen aanreikt, feedback geeft op wat studenten maken, praat over daar waar ze vastlopen. Als ze onzeker zijn zoek ik naar manieren om het proces te laten ‘stromen’ en wijs ze op hun eigen vermogen dat te doen, zo te zijn. Veel studenten groeien in het eerste jaar enorm hard. Ze werken voor het eerst vanuit een passie, delen de tijd met geestverwanten en zo voel ik dat vaak ook, er zijn veel 'good vibrations'.
Naast de gebruikelijke aandacht voor het individu let ik sterk op samenwerking en uitwisseling. In de samenwerking liggen andere waardevolle ontdekkingen die horen bij een opleiding. Je geeft wat van jezelf weg en je krijgt een stukje van een ander. Deze verrijking zien we jaarlijks terug in vaste samenwerkingsprojecten als de tafelkleden die studenten in de eerste helft van het academiejaar maken én het boek dat in het afsluitend deel van het jaar aan bod komt.
Ik ben altijd geraakt door de kracht en saamhorigheid in lokaal 049 als we met het boek bezig zijn, in creatie, overleg, discipline. Studenten spreken elkaar, steunen elkaar, lachen (vaak) en huilen (soms) samen! Feitelijk vieren we bij de afsluitende presentatie met de geboorte van het boek de geboorte van een nieuwe groep ontdekkingsreizigers op hun pad van (ver-)beeldende kunst.