Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

24 maart Extern

Conferentie Brede vorming in het (v)mbo - Utrecht

Je ziet en voelt het om je heen: brede vorming krijgt steeds meer aandacht in het (v)mbo. We zijn opgetogen over deze ontwikkeling en vieren dat met een conferentie op vrijdag 24 maart 2023. We nodigen jou van harte uit om hiervan deel uit te maken. Ben je als docent, schoolleider, lerarenopleider of in een andere rol bezig met brede vorming? Of wil je dat juist nog meer gaan doen? Dan is dit dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te inspireren! 

De conferentie biedt de ruimte om samen met collega’s een dag te experimenteren met bildung in het (v)mbo. Het met elkaar maken van en verder denken over brede vorming in je onderwijs staat centraal. Op basis van inspirerende verhalen gaan we ontdekken, uitwisselen en in een reeks workshops heel concreet aan de slag.

De Metaal Kathedraal in Utrecht is hiervoor bij uitstek geschikt. Het gebouw was oorspronkelijk een rooms-katholieke kerk, maar huisde van 1977 tot 2011 metaalfabriek Metak. Voor ons symboliseert de Metaal Kathedraal de verbinding tussen hoofd, hart en handen. Het is perfecte uitvalsbasis voor een dag aan de slag met brede vorming in het (v)mbo.

Programma

Vanaf 10 uur ben je van harte welkom in de Metaal Kathedraal, waarna dagvoorzitter Pieter Baay om half 11 aftrapt. In de ochtend brengen we ideeën over en ervaringen met brede vorming met elkaar in contact. Wouter Sanderse, universitair docent Educatie, gaat daarvoor in gesprek met enkele docenten uit het (v)mbo die ervaring hebben met het werken met brede vorming. Via de werkvorm 'contemplatieve dialoog' ga je vervolgens met andere deelnemers in gesprek over wat je raakt, en wat dit duidelijk maakt over je eigen vorming. 

Na de lunch vinden er drie parallelle workshoprondes plaats. Daarin kom je in aanraking met inspirerende voorbeelden van hoe je bildung van leerlingen en studenten kunt bevorderen. Ook kun je op een laagdrempelige manier brede vorming voor je eigen onderwijs verder uitwerken. Aan het eind van de middag vertelt Maxe de Rijk, vmbo-docent en schrijfster, over haar ervaringen met het vak 'Persoonsvorming en Socialisatie' op het Mundus College. We blikken, tenslotte, vooruit op hoe we met brede vorming verder willen. 

De workshops worden verzorgd door leraren en onderzoekers uit het vmbo en mbo, zoals ROC Friese Poort, en door lerarenopleiders van o.a. HAN, Windesheim, Fontys en Hogeschool Utrecht.  Tijdens de dag zelf kun je een keuze maken voor de workshops die je wilt volgen. 

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over de workshops, de sprekers en het aanmelden, kijk je op de site van de UVH.

Er is een website Breedvormend onderwijs waarop je veel meer publicaties terug kunt vinden en lezen, deels voortkomend uit het Whole Child Development programma dat vanaf de zomer 2020 is gestart.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief