NIVOZ Jaarverslag 2021

Er zijn kinderen die altijd dingen vinden. Ze vinden euro’s op straat, de mooiste schelpen, de goede woorden.
Deze kinderen hebben schatten in hun jaszakken verstopt. Er zijn kinderen die geen veilig thuis hebben. Deze kinderen hebben een gejaagde blik, kunnen nooit hun ogen laten rusten. Er zijn kinderen die zich overal thuis voelen. Er zijn kinderen die met lef geboren zijn.
Het lijkt gewoon onder hun nagels te groeien.
In het kraakbeen van hun neus, oren en knieschijven. Hoe groter ze groeien, hoe meer ze durven. Er zijn kinderen die zich dingen op de hals halen, altijd maar dingen op de hals.
Ze dragen hun problemen als kettingen.
Hoe meer problemen, hoe zwaarder de last. Er zijn kinderen die niets geloven wat ze niet met eigen ogen hebben gezien. Er zijn kinderen die alles geloven wat je ze wijs maakt. Er zijn kinderen die niet zomaar worden gezien.
Ze zoeken altijd naar de hoogste punten, de lichtste plekken, maar toch, toch blijven ze in de schaduw staan. Er zijn kinderen die altijd worden gezien.
Ze worden uitgenodigd op elk kinderfeestje, worden als eerste gekozen bij de gym, zij vangen altijd licht. Er zijn kinderen die geheimen met zich meedragen. Sommige geheimen zijn zwaar en kruipen het liefst op hun smalle schouders.
Andere geheimen zijn licht en verstoppen zich in de twinkeling van hun oogopslag. Er zijn kinderen die altijd een mysterie blijven. Er zijn kinderen die geen woorden hebben.
Ze wonen in een ander taal, of in de stilte.
En soms hebben ze helemaal niets om in te wonen.
Zelfs geen letter. → →

RkJQdWJsaXNoZXIy MjUzMjc=