Nivoz Podcast

Podcasts voor leraren, schoolleiders en betrokkenen om ze te sterken bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Blijf up-to-date en abonneer op onze podcast:

Nivoz Podcasts

Categorie:

#2 Joop Berding: over geduld en ongeduld in opvoeding en onderwijs

10-01-2020

#2 Joop Berding: over geduld en ongeduld in opvoeding en onderwijs

Veel vaker komen Rikie van Blijswijk en Joop Berding samen om - vanuit een grotere boekenkring - in gesprek te gaan over onderwijsuitgaven. In deze podcast bespreken ze het laatste werk van Joop zelf, Opvoeding en onderwijs tussen geduld en ongeduld (november 2019).

Joop Berding is pedagoog. Hij werkte vele jaren in en rond het onderwijs, onder andere als onderwijzer, beleidsmedewerker, praktijkonderzoeker, hogeschooldocent en auteur. Eerder publiceerde hij een aantal boeken en artikelen over Janusz Korczak, John Dewey en Hannah Arendt. Ook is hij - met Wouter Pols - verantwoordelijk voor het boek Schoolpedagogiek dat inmiddels op vele opleidingen wordt gebruikt.

Deze keer schreef Joop een meer thematisch boek over een onderwerp dat, zo bemerkte hij uit vele interviews, volop leeft onder leraren en ouders. Zij spreken openhartig over hun worsteling tussen afwachten en ingrijpen, tussen verdragen en opstaan-tegen. De hectiek van alledag stelt het geduld soms danig op de proef, maar zonder dat gaat het niet.

Veel opvoeding en onderwijs speelt zich af tussen geduld en ongeduld en het is steeds zoeken naar de balans. Joop Berding gaat in zijn werk op zoek naar wat de begrippen betekenen in de filosofie, in religies en in de pedagogiek, maar vooral: in de praktijk van alledag.

Op 5 februari 2020 is er een speciale thema-avond in Zeist, op de Tobiasschool (let op: dus niet in Driebergen bij NIVOZ). Daar wordt Joop Berding zelf geïnterviewd over zijn boek en zijn de vo-leraren Liesbeth Breek en Per-Ivar Kloen gastsprekers. Daarnaast zullen er ook een aantal leerlingen aan het woord komen. Hanke Drop vertelt over speciale opvoedingssituaties, thuis en op school.

Op de avond zelf is ook het boek verkrijgbaar. Voor info en tickets (35 euro) klik op deze link.

Technische realisatie Rob van der Poel
Muziek: https://www.bensound.com 

Categories | boekbespreking

Download

Filetype: MP3 - Size: 47.46MB - Duration: 34:27 m (192 kbps 44100 Hz)