Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Ymre past niet in het programma. En er is geen tijd om door te denken of te praten over wat hem fascineert'

16 augustus 2014

Natasja de Kroon voert 10 minuten-gesprekken met de juffen en meesters van haar twee kinderen. Met zijn vieren fietsen ze richting school. Ze beginnen bij de juffen van groep 3. Juf vertelt dat Ymre - hun zoon - behoorlijk aanwezig is in de klas. Hij trekt  de aandacht, vaak op een negatieve manier, bijvoorbeeld door geluidjes te maken. Precies op dat moment ziet Natasja hem staan, glurend door het raam. Ze lacht, maar ziet aan de juffen dat zij het niet grappig vinden. Haar blog: 'Hij past niet in het programma. En er is geen tijd om door te denken of te praten over wat hem fascineert.'

tienDe boodschap is duidelijk. Dit staat niet op het programma. En daar ligt nu net het probleem.
Er staat veel op het programma, maar weinig wat Ymre boeit. Er is geen tijd om door te denken of te praten over wat hem fascineert. Hij moet door. En als hij laat zien dat hij het goed kan, krijgt hij meer werk.

Ondanks zijn hekel aan toetsen, scoort hij goed. Maar daar wordt hij niet gelukkiger van. Hij wil spelen, naar buiten, uit de structuur, maar elke poging om met de structuur te breken wordt afgestraft. Hij zoekt gezelligheid en verbinding, maar daar is geen tijd voor. Het past niet in het programma. Beter gezegd, hij past niet in het programma.

We proberen uit te leggen hoe hij in elkaar zit. Hoe belangrijk het is om de tijd te nemen om naar hem te luisteren. Omdat hij bijna altijd een punt heeft. We vertellen over zijn behoefte om vrij te zijn. Dat hij ook als hij niet lijkt te luisteren, alles hoort en ziet. En hoe hij zich inleeft in iedereen om hem heen. En dat ook dat veel energie kost in zo’n grote klas. Hoe kwetsbaar hij is.

En we hopen dat de juffen ons horen. Niet alleen met hun hoofd, maar ook met hun hart.

Even later zitten we bij de meester van groep 5. Hij vertelt hoe hij ons meisje ziet. Hoe hij haar steunt. Ze heeft geluk. In deze klas staat samen (leren) zijn op het programma. Het voelt goed.

Met gemengde gevoelens fietsen we naar huis.

Natasja de Kroon studeerde in 1995 af als orthopedagoog. In 2005 richtte ze haar eigen kindercentrum op, de Buitenkans in Heerenveen. In haar huidige werk als Happy Coach en Geluksvogel combineert Natasja haar liefde voor kinderen met haar passie voor onderwijs. 
-

Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september --> Bestel!


Op woensdag 10 september - kort na de zomervakantie - start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?


De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden


---------------

Conferentie Leider zijn op 24 september


Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. --> KLIK hier.
Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!Aanmelding[email protected]


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief