Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'WTF, de meester is homo!'

27 oktober 2016

Na een cool schoolfeest krijgt docent Nederlands Sip Markink tijdens de les van zijn havo 2-leerlingen te horen dat hij op dat feest wel erg aan het flirten was met wat vrouwelijke collega's. Tijd om de klas uit de droom te helpen: de meester valt namelijk op mannen. Een storm van reacties komt op hem af, en Sip besluit de les te besteden aan het beantwoorden van vragen over zichzelf en homoseksualiteit. Het wordt de belangrijkste les van het jaar.

flag-1494846_640De vakantie is weer voorbij, de lessen starten weer. Na een lange, strak gestuurde uitleg over het spellen van woorden in het meervoud, liet ik mijn 2 havo even los om de vakantie en het schoolfeest te bespreken. Het schoolfeest met thema supersterren, waar ik verkleed als ‘bad guy’ enthousiast heb meegedanst, vond het merendeel geweldig. Ook viel het ze op dat ik wel erg veel danste en lachte met mijn drie leuke vrouwelijke collega’s. 'U bent echt een womanizer meester, we zagen u wel sjansen met mevrouw van B. En mevrouw van H.' De klas joelde en bleef er maar over doorgaan. 'Hahaa geef maar toe meester, u vindt ze helemaal leuk! Wij hebben die shit echt wel in de gaten.' Eerst lachte ik het weg, maar toen het niet ophield, kwam ik met het volgende: 'Jongens, luister! Ik zal jullie eens wat vertellen. Ik vind deze dames inderdaad erg leuk, we hebben veel lol, maar ik kan jullie uit de droom helpen: ik val op mannen!'

Drie seconden waren ze doodstil. Zo doodstil zijn ze normaal alleen als ik boos ben geworden, wat nauwelijks gebeurt. Daarna de eerste: 'Nee dat kan niet! U maakt een grapje!' 'Nee hoor, ik ben bloedserieus!' 'Waaaat?' En weer ontplofte er een bom in de klas. Zoveel vragen, zoveel verbazing. Ik riep de boel tot orde en ze mochten een voor een vragen stellen. 'Heeft u een vriend?' 'Heeft u weleens wat met een vrouw gedaan?' 'Wat vonden uw ouders ervan?' Ik gaf op alles eerlijk antwoord en de klas ging helemaal los. Vanuit de ene hoek: 'We supporten u, meester!!' Vanuit de andere hoek: 'Ik geloof het gewoon niet! U lijkt helemaal niet op een homo.' Dat vond ik een interessante. Ik verhief mijn stem weer voor rust in de tent en herhaalde de opmerking. 'Wat N. hier zegt is heel interessant, want blijkbaar hebben sommigen van jullie het beeld van homo’s dat het kerels zijn die in leren pakjes op boten dansen, of kerels die heel verwijfd doen en als een huppelend catwalkmodel rond paraderen. Dat hoeft helemaal niet. Het kan en is natuurlijk allemaal prima, maar niet elke homo is zo’n type.'

Er waren nog 10 minuten over en ik heb ze niet meer aan het werk gezet. Dit onderwerp was veel interessanter om over te praten. Ik liep rondjes en beantwoordde nog veel vragen; alles wilden ze erover weten. Voor ik het wist, ging de bel en stond ik bij de deur handjes te schudden. Van velen een woordje: 'Cool, meester!', 'Ik geloof het nog steeds niet', "Leuke les!'. Een meisje bleef nog even. 'Meester, ik val op meisjes!' Trots liet ze op haar telefoon foto’s van haar vriendin zien. 'We hebben al vier maanden, ze is zo leuk! Alleen de klas weet het nog niet.' We gaan nu samen bedenken hoe we dat aan de klas gaan vertellen, want dat is wel wat ze graag wil, en dan in mijn les. Blij liep ze de deur uit. Bijna niks van de les terechtgekomen, maar misschien wel de mooiste en belangrijkste les van het jaar.

Sip Markink studeert aan de versnelde lerarenopleiding Nederlands van de Hogeschool van Amsterdam en doceert Nederlands op het Berlage Lyceum in Amsterdam.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief