Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wat wil je later worden?

11 november 2017

Wat wil je later worden? Het is de vraag die de zoon van Jeroen Goes krijgt voorgelegd door zijn mentor. Immers, deze vraag is relevant vanwege de profielkeuze die hij dient te maken voor de afronding van zijn middelbare school. 'Maar het is de verkeerde vraag, op het verkeerde moment gesteld', stelt Jeroen Goes. 

Mijn 15-jarige zoon leeft zijn leven als een untitled document, zo heeft hij mij kunnen uitleggen. Het is als het openen van het word-document op je computer, een onbeschreven blad, zonder titel; het untitled document.

Deze beeldspraak spreekt hem aan. Aan als 15-jarige puber heeft hij vaak nog geen enkel idee welk beroep hij in de toekomst zou willen gaan uitoefenen. Sterk gewaar van de veranderende maatschappij weet hij mij te vertellen dat zijn toekomstige baan mogelijk nog niet zal bestaan.

En zo zijn er in het leven van mijn zoon al tenminste twee werelden ontstaan: de wereld van de school en zijn eigen wereld. (en zijn ouders, de ‘echte wereld’, de ‘wereld van angsten van zijn grootouders’, de wereld van… )

Het huidige systeem van zijn school past nog goed in de tijd waarin de toekomst zo veel meer voorspelbaar was: minder keuzemogelijkheden in vervolgopleidingen en een toekomst meer vastgelegd in de genen en de mogelijkheden die paste binnen de familietraditie. Niet zelden voor langere tijd vastgelegd in die ene maatschappelijke carrière.

Mijn zoon groeit op in een maatschappij waarin er weliswaar om vakmanschap wordt gevraagd, maar waarin vakmanschap zoveel meer inhoudt dan het inhield in vroegere tijden. In een tijd waarin vaardigheden als communiceren, samenwerking en creativiteit in iedere beroepsgroep van wezenlijk belang is en zal zijn.

Zijn puberbrein is op het moment van het maken van zijn profielkeuze met hele andere zaken bezig dan waar het schoolsysteem om vraagt. Het systeem laat geen ruimte voor ‘nader onderzoek’ en biedt nog nauwelijks ruimte voor training en reflectie in de vaardigheden die er toe doen. Het systeem vraagt erom om vakken nu te laten vallen die mogelijk nog relevant zouden kunnen zijn. Het systeem zit nog vast in de 20e eeuw, met kinderen van de 21e eeuw.

Hij leeft zijn leven als een untitled document en vertrouwt op zijn vaardigheden, maar vraag hem nu niet wat hij zou willen worden. Hij zal, net als Logan in onderstaand filmpje, waarschijnlijk antwoorden: ik wil gelukkig zijn, zoals ik nu ben.

Gelukkig maar.

Jeroen Goes is bestuurder in het onderwijs.  


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief