Sociale uitsluiting doet pijn
25 november 2019
Sociale uitsluiting doet pijn. Pijn in je moederhart als je merkt dat je kind nooit gevraagd wordt voor een feestje of een andere leuke activiteit. Je doet je best om voor je kind een netwerk op te bouwen en dan hoop je dat er voor hem ook eens een uitnodiging op de mat valt. Dan doet het zeer als die mat toch leeg blijft…. Ankie Schevers maakte het mee met haar jongste kind en schreef dit blog.
Mijn zoon is de jongste van drie. Hij is anders dan een gemiddeld kind, hij heeft een diagnose ADHD. Het is een heerlijke jongen, bruisend van de energie. Hij is vrolijk en enthousiast. Maar hij voelt soms moeilijk grenzen aan. Klasgenootjes vinden dit vaak lastig. Het ene kind kan daar beter mee omgaan dan het andere kind. Dat geldt overigens niet alleen voor zijn klasgenootjes, ook voor de ouders van deze kinderen.
Als je mijn zoon te spelen krijgt, vraagt dit wat meer aandacht van jou als ouder, dan wanneer er een rustiger klasgenoot komt spelen. Je zult wat meer moeten ingrijpen en duidelijke grenzen moeten stellen. Daar zit niet iedereen op te wachten en dat begrijp ik natuurlijk heel goed.
Het enige wat ik vraag van ouders, leerkrachten, klasgenootjes, is een beetje begrip. Dat zou al zoveel helpen! Ga het gesprek aan met je kind. Praat met ze over verschillen tussen kinderen, dat iedereen anders is en dat dat prima is! Zie het als een kans, die je kunt aangrijpen om je kind handvatten aan te reiken hoe om te gaan met kinderen die soms wat heftiger reageren.
Mocht je zelf concreet wat willen doen tegen sociale uitsluiting, kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het organiseren van een klassenfeestje een goede eerste stap is. Wat een fantastisch feest was dat met alle kinderen van de klas! Zoveel positieve reacties ontvangen van de andere kinderen en ouders. En wat een goed gevoel geeft het om bij iedereen een uitnodiging in de bus te doen, zodat ze allemaal een envelop met daarop in grote letters hun naam op de mat vinden!
Ankie Schevers is leerkracht van groep 6/7 en moeder van drie kinderen van 14, 10 en 8 jaar oud
Naschrift:
Iedereen kan iets doen tegen sociale uitsluiting van kinderen. Het team van het project Klassenfeestjes doet nu onderzoek naar oorzaken en vooral ook oplossingen voor uitsluiting. Als we er meer over weten, dan kunnen we deze kinderen nog gerichter helpen. Ben jij ouder van een kind op de basissschool? Help ons dan door deze enquête in te vullen en je ervaringen en visie te delen! https://klassenfeestjes.nl/vragenlijst-sociale-uitsluiting/
Reacties
Richard
Gelezen, wat een opmerkelijk stuk. In tegenstelling tot Ankie heb ik opmerkelijk minder begrip voor mensen die geen grenzen durven stellen. Het is tegenwoordig toch een verademing als andere mensen ook duidelijk durven zijn zodat het duidelijk is voor kinderen dat we allemaal dezelfde grenzen hanteren? In deze tijd zou je er haast met een bosje bloemen naar toe gaan om ze te bedanken! Ronduit belachelijk dat een kind een stempel ADHD krijgt omdat mensen moeite hebben met grenzen stellen bij jonge kinderen! Hiermee drijven we alleen maar steeds verder weg van een oplossing voor dit MAATSCHAPPELIJK probleem. Hoeveel ouders moeten de inmiddels beroemde woorden "we willen dat je later als volwassenen je eigen keuzes maakt maar voor nu willen we dat je even luistert" nog aanhoren? Begrip en tolerantie zullen alleen maar op gang komen als we als samenleving beseffen dat er geen oplossing is voor dit probleem en op dit moment staan de criteria ADHD dit heel erg in de weg.