Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Overdenking na twaalf jaar: 'Zou het misschien zo simpel zijn?'

23 juli 2014

Basisschool de Watertoren in Rotterdam moest sluiten wegens een te klein leerlingenaantal. Marlies Bras, kindertherapeute, is op de reünie, omdat zij er ooit werkte. Het leverde mooie herinneringen en verhalen op. En ook wijze lessen en overdenkingen: 'Wat had het toch simpel kunnen zijn als ik toentertijd wat meer vertrouwen had gehad in dat zij zelf wel wisten wat goed voor hen was!' Lees haar column: 'Nu zo'n twaalf jaar later.'


En wat doe je nu dan? Zo’n twaalf jaar later? "O, ik ben een begonnen met een opleiding en toen weer gestopt. Het jaar erna weer gestart, maar dat was het ook niet. Toen voor een derde keer. Dat is ook niets geworden. Toen ben ik gaan reizen. Dat vond ik fantastisch. Volgend jaar zomer ga ik weer aan een opleiding beginnen, want ik vind het wel belangrijk om een opleiding af te ronden. Dat wordt iets creatiefs. Nu werk ik en maak ik regelmatig reizen. Op dit ogenblik is mijn geld op, maar zodra ik weer genoeg heb, vertrek ik weer. Ik vind het geweldig. Je leert er zoveel mensen kennen en het is zo interessant om wat van andere culturen te leren", aldus een twintigjarige oud-leerling die als achtjarig dromerig jongetje een grote hekel had aan alles wat met school te maken had, en helemaal opbloeide van alle creatieve activiteiten die niets met die saaie schoolse vakken te maken hadden.

En jij? Waar ben jij mee bezig op het ogenblik? "Ik heb net mijn diploma gehaald. Ik ga volgend jaar verder studeren. Als ik daar dan mee klaar ben, ga ik nog een andere opleiding doen. Dat zal hard werken worden, maar ik wil het zo graag, dus ik ga het gewoon doen. Als dat gelukt is, heb ik mijn droom waargemaakt", aldus een achttienjarige die als serieus, introvert achtjarig meisje al haar werk tot in de puntjes verzorgde, keihard werkte om de rest bij te houden en haar werk altijd netjes op tijd af had.

En jij dan? "Ik doe zorg en welzijn. Ik ga met kinderen werken. Ik denk met probleemkinderen. Ik was ook een probleemkind, dat weet u vast nog wel. Haha, dat kunt u nooit vergeten zijn! Ik denk dat ik ze goed kan begrijpen. Dat scheelt. Misschien hoeven ze dan niet alles mee te maken zoals ik dat meegemaakt heb", aldus een achttienjarige die als tienjarige zoveel problemen had en gaf in de klas dat ze overgeplaatst werd naar een speciale klas voor “kinderen zoals zij”.

Lees verder

Marlies Bras is voormalig leraar en nu als kindertherapeute werkzaam. Op haar website publiceert ze vaker verhalen.
--


Onderwijsavonden in Driebergen
Aftrap al op 10 september --> Bestel!


Op woensdag 10 september - kort na de zomervakantie - start een nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen. Luc Stevens duidt op die eerste avond de voorbije jaren, waarin vooraanstaande sprekers inspirerende bijdragen leverden ten dienste van onderwijsontwikkeling, Wat is de rode lijn, wat zijn  de vertrekpunten van waaruit we de dagelijkse praktijk tegemoet  treden?


De Onderwijsavonden worden gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, ziet u  de exacte data en meer over de zeven sprekers. Een losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen).

–> U kunt zich HIER aanmelden


---------------

Conferentie Leider zijn op 24 september


Deze conferentie in theater Maitland in Driebergen richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie op woensdag 24 september inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. --> KLIK hier.
Datum: woensdag 24 september 2014 – 9.00 – 17.00 uur.
Locatie: Landgoed de Horst, De Horst 1, Driebergen
Kosten: € 145,- inclusief boek

Of ‘Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.
Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!Aanmelding: info@nivoz.nl


Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief