Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

17 juni Extern

Ontmoet Jan Bransen (door Operation Education) - Utrecht

‘Het huidige onderwijsbestel vervormt onze menselijkheid’ stelt Jan Bransen, hoogleraar in de filosofie van de gedragswetenschappen. Tijdens deze ontmoeting in de serie Leiders in Verandering onderzoeken we hoe we in ons onderwijs meer recht kunnen doen aan onze menselijkheid en hoe we daarvoor ruimte - oefenruimte - kunnen creëren. ‘Laten we dat dan proberen, samen. Dit wordt een fascinerend intergenerationeel experiment.’

Jan Bransen heeft recentelijk veel stof doen opwaaien met zijn boek Gevormd of vervormd? Een pleidooi voor ander onderwijs, waarin hij betoogt dat het huidige onderwijsbestel gebaseerd is op een aantal achterhaalde en incoherente ideeën. Hij stelt fundamentele vragen over het onderwijs en het effect ervan. Hij koppelt zijn filosofisch denken aan tientallen jaren ervaring in de praktijk. Jan Bransen ziet zichzelf het liefst als een kruising tussen een schoolmeester, een filosoof en een cabaretier. Hij is een reisleider in gedachtegangen.

Het huidige onderwijsbestel ver­vormt ons beeld van de aard en de plaats van onderwijs in ons bestaan. Zo laat het ons geloven dat je eerst jarenlang moet leren voor je aan het maatschappelijk leven kunt meedoen, dat kennisverwerving het best in kleine brokjes gebeurt waarbij voortdurend getoetst wordt, dat docenten onderwijzen en dat leerlingen daardoor leren, dat diploma’s belangrijk zijn voor je gevoel van eigenwaarde, en dat de kwaliteit van onderwijs bepaald kan worden aan de hand van de resultaten die het heeft.

Leren leven

Ons menselijk bestaan is geen bestaan dat in twee periodes - leren en leven - opgedeeld zou moeten worden. Wij leven en leren levenslang. Daarom is in ons leven geen plaats voor een laatste schooldag die suggereert dat er een eind aan het leren komt en dat er een begin is van het leven. Beide suggesties zijn onjuist: het leren stopt nooit en het leven is altijd al begonnen.”

Met zijn scherpzinnige filosofische blik laat Jan Bransen ons zien hoe het huidige onderwijs meer kwaad dan goed doet. Met zijn optimisme en visie neemt hij ons mee in zijn verhaal, zijn ideeën over hoe het onderwijs beter kan. Deze middag onderzoeken we samen hoe we ons onder­wijs zo kunnen organiseren dat het ons wél ten goede komt, dat het vormt in plaats van vervormt.

Programma

15.30 Inloop en ontmoeten, ontvangst met koffie en thee

16.00 Over œ met Claire Boonstra

16.15 Aanvang masterclass met Jan Bransen

17.30 'Diner pensant' met verdieping en dialoog

18.30 Vervolg van de masterclass

20.00 Afronding en borrel

 

>> Na afloop ontvang je een exemplaar van het boek 'Gevormd of vervormd'

œ Ontmoet Leiders in Verandering

Deze ontmoeting is onderdeel van de serie ‘œ Ontmoet Leiders in Verandering’. Leiders in verandering zijn het levende voorbeeld van de manier waarop je als leider een transformatie succesvol begeleidt. Zij delen hun persoonlijke verhaal, hun lessons learned met de community van œ Operation Education. Maak kennis met hen en ga persoonlijk met ze in gesprek, deel jouw ervaringen met gelijkgestemden en draag bij aan een groeiende beweging.

Voor wie?

De ontmoeting is gericht op schoolleiders, teamleiders en anderen in een positie om onderwijs en ontwikkeling in beweging te brengen.

'Enabling educational leaders to lead the change'

De inkomsten van de masterclasses komen uitsluitend ten goede aan de organisatie van ontmoetingen, masterclasses en vergelijkbare programma's die bijdragen aan onze missie. Er is geen winstoogmerk.

Meer informatie en kaarten

Kaarten zijn verkrijgbaar via deze website en kosten 195 euro.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief