Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De (her)start die er weer aankomt: doe er je voordeel mee!

23 april 2020

Je vindt hier ons online aanbod om weer goed te starten als de scholen opengaan: suggesties voor in de klas, reflectieve vragen en publicaties. Alle materialen zijn ook los te downloaden en ons team is digitaal te bereiken voor meer ondersteuning of inspiratie.

We horen graag hoe het jullie vergaat als de scholen weer gestart zijn en hopen dat dit materiaal je heeft kunnen ondersteunen. Op woensdagavond 13 mei om 19.30 uur is er een online meeting om het hier met elkaar over te hebben en elkaar te inspireren met goede voorbeelden. Rob van der Poel is de coördinator, geef je daarom op door hem een mail te sturen: [email protected].

 

Reflectieve vragen

Naar school gaan, iets wat altijd zo vanzelfsprekend was, werd opeens anders. Welke betekenis heeft ‘de school’ als het gebouw leeg is, zonder de leerlingen, zonder je collega’s om je heen? De afgelopen weken is er enorm hard gewerkt om ‘school’ en ‘onderwijs’ betekenis te geven, in een tijd waarin we elkaar niet fysiek konden ontmoeten. Sommige dingen bleven hetzelfde, andere werden anders. Het contact met de leerlingen werd enorm gemist, en toch waren er ook verhalen dat door het één-op-één contact sommige kinderen anders ontmoet werden dan in de klas.

Het onderwijs zou het onderwijs niet zijn als we niet gewoon doorgaan met elkaar, doen wat we kunnen. En toch vraagt deze periode ook om stilte en reflectie. Samen stilstaan bij wat er is, wat er nog kan, en wat misschien niet meer nodig is.

In deze handige PDF vind je een aantal reflectieve vragen om hierbij stil te staan. Vanuit de elementen die ook de aandachtsgebieden vormen in ons traject ‘Pedagogische Tact’: Schoolcultuur, pedagogische opdracht, het perspectief van de leerling en de leraar als instrument. Haal eruit wat voor jou en jullie team van belang is.

 

Suggesties voor in de klas

Veel leerkrachten vragen zich af op welke manier ze de kinderen willen ontvangen als ze straks (gedeeltelijk) weer naar school gaan. Je realiseert je dat de groep een lange en bijzondere onderbreking heeft gehad en dat groepsvorming en het oppakken van routines aandacht behoeven, eigenlijk precies zoals aan het begin van een schooljaar. Misschien blijkt wel dat je groep (gedeeltelijk) opnieuw door de forming- en normingfase moet.

We hebben negen van deze situaties, nu de scholen weer gaan beginnen, op een rij gezet. Wij willen jullie daarbij ondersteunen met een aantal suggesties en werkvormen, terwijl we ons tegelijkertijd realiseren dat we jouw context niet kennen. Deze vind je in deze handige PDF terug. We hopen dat je erdoor geïnspireerd raakt, zodat je ze zelf voor jouw situatie en jouw groep op maat kunt maken en aan kunt vullen. Want jij weet natuurlijk veel meer over jouw leerlingen dan wij, dus we zijn vast niet volledig.

We hopen dat je wat aan deze ideeën hebt en dat je ze met collega’s deelt die ze ook kunnen gebruiken. Maar we horen ook graag van jullie hoe je dit normaal gesproken bij de start van het schooljaar aanpakt en wat je nu al in gedachten had voor als de kinderen weer naar school komen. Mail je suggestie naar [email protected] - dan kunnen wij ze weer delen met collega’s!

Publicaties

Op NIVOZ-platform hetkind is de voorbije weken een grote hoeveelheid blogs en artikelen verschenen over de pedagogische kant van het onderwijs. In onderstaand overzicht lichten we een aantal publicaties uit het grote aanbod (ook filmpjes en podcasts). In deze handige PDF heb je ze allemaal bij elkaar, en nadrukkelijker beschreven ook. Je kunt ze daardoor gemakkelijk opslaan en met collega's delen en bespreken.

Praktische handreikingen:

Blogs ter inspiratie:

Beschouwende artikelen:

Podcasts:

Video's:

Coronadossier:

Op NIVOZ-platform hetkind vind je een overzicht van alle artikelen, blogs en podcasts die zijn geschreven en gemaakt in deze periode van afstandsonderwijs.  

Online meeting

We horen graag hoe het jou/jullie vergaat in de aanloop naar de opening van de scholen en in de eerste dagen na jullie start. Op woensdagavond 13 mei organiseren we daarom een online meeting, waarin je met andere schoolleiders en leraren, onder begeleiding van NIVOZ-docenten, van elkaar kunt horen hoe het gaat en elkaar kunt bemoedigen.

Heb je andere vragen of wil je eens in contact komen met NIVOZ over jouw onderwijspraktijk, als individuele leraar, als team of school, dan zijn wij bereikbaar via onze website en mailadressen.

Hartelijke groet namens stichting NIVOZ,

Merlijn Wentzel, Martijn Galjé, Anniek Verhagen en Annonay Andersson

De Horst 1
3971 KR Driebergen
Email: [email protected]
Website: www.nivoz.nl

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief