Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Dirk de Wachter: Over het verhaal van de mens en betekenisvol contact (AFGELAST)

De geplande Onderwijsavond met psychiater-psychotherapeut en hoogleraar Dirk de Wachter kan door persoonlijke omstandigheden helaas niet doorgaan. NIVOZ zoekt naar een alternatieve spreker voor woensdag 19 januari 2022 en zal spoedig daarover communiceren. De avond met Dirk de Wachter zal op een later tijdstip mogelijk opnieuw worden geagendeerd.

We hopen dinsdag 30 november (na de volgende persconferentie) duidelijkheid te hebben over de nieuwe spreker en de kaartverkoop te kunnen starten. Het wordt waarschijnlijk een online webinar en de ticketprijs zal daarop aangepast worden.


De Wachter staat al jaren op het verlanglijstje bij NIVOZ. Hij mengt zich actief in het maatschappelijk debat en schrijft o.a. over wat ons drijft en kenmerkt als mens en over ‘de kunst van ongelukkig zijn’. Op deze onderwijsavond zal hij spreken over onderwijs waar niemand buiten de boot valt. Over de leraar als mens, die met mildheid jonge mensen hun eigen weg helpt te zoeken.

 

Jaarthema
Leerlingen en leraren zijn geen robots. Menselijke ontwikkeling, opvoeding en onderwijs zijn geen processen met eenduidige, voorspelbare verbanden van oorzaak en gevolg. Toch lijken principes van industriële processen - standaardisering en efficiëntie – vaak dominant in ons onderwijssysteem. Dit gaat gepaard met een sterke focus op de vergelijking van cognitieve prestaties, waarbij een kloof tussen winnaars en verliezers ontstaat. Het is tijd voor een humanisering van het onderwijs. In de nieuwe reeks NIVOZ-onderwijsavonden in het schooljaar 2021-2022 onderzoeken we hoe we het menselijke in het onderwijs kunnen terugbrengen, dan wel behouden. Lees meer over ons jaarthema ‘I’m not a robot’.  

Inleiding: over het verhaal van de mens en betekenisvol contact

Een maatschappij die zijn mensen rangschikt op verdienste of prestige vraagt van zijn onderwijs hetzelfde. Beide, onze maatschappij en ons onderwijs, zijn inmiddels buiten adem geraakt, moe van de constante onderlinge vergelijking en prestatiedruk die verbindingen verbreekt en samen leven hindert. Hoe krijgen we het verhaal van de mens weer boven tafel? Hoe krijgen samenleving en onderwijs weer meer ziel?

Over Dirk de Wachter
Psychiater-psychotherapeut Dirk de Wachter (1960) is als spreker gewild. Zéér gewild. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn patiënten in zijn werkkamer in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Kortenberg, bij Leuven, zijn privépraktijk in Antwerpen, zijn hoogleraarschap en de lezingen die hij als bestsellerauteur geeft. Hij waarschuwt voor doorgeslagen individualisme en consumentisme en het hardnekkig streven naar geluk. Verbinding is daarbij een sleutelwoord. In 2019 verscheen zijn nieuwste essay, De kunst van het ongelukkig zijn. Van zijn hand zijn ook: Borderline Times (2012), Liefde; een onmogelijk verlangen? (2014), De Wereld van De Wachter (2016).

Over onderwijs liet hij zich eerder ook expliciet uit:

Data en aankondigingen NIVOZ-onderwijsavonden '21-'22

Locatie en tijd

Deze NIVOZ-onderwijsavonden vinden normaliter plaats in theater Maitland op landgoed De Horst in Drieberen. Maar door de onzekere coronasituatie en de RIVM-maatregelen is het nog mogelijk dat het een online webinar wordt, via Zoom en/of in een studio op landgoed De Horst in Driebergen. De avond begint in elk geval om 19.30 uur en eindigt rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.15 uur is de deur (al dan niet digitaal) open.

Tickets

I.v.m. lopende RIVM-maatregelen en de onzekerheden rondom evementen is het nog niet duidelijk of de NIVOZ-onderwijsavonden in theater Mailtland in Driebergen plaatsvinden of online. De ticketprijs is daar - per avond - mede van afhankelijk. De entreeprijs vind je dan in de rechterkolom. Daar kun je direct ook afrekenen.

Voor schoolteams

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met de backoffice; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief