Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Onderwijsavond met Daan Roovers: De praktische vraag, hoe laat je bij de leerling de liefde voor de wereld ontstaan?

Filosofe Daan Roovers is tot maart 2021 onze Denker des Vaderlands. Ze sluit ons jaarthema af door de laatste NIVOZ-onderwijsavond voor haar rekening te nemen, op woensdag 16 juni 2021. En de praktische vraag die centraal staat: hoe laat je bij de leerling de liefde voor de wereld ontstaan? Lees verder.

Let op: Inzake corona-maatregelen volgt NIVOZ de RIVM-richtlijnen. Derhalve is het nog niet duidelijk in welke vorm de onderwijsavonden kunnen plaatsvinden: als live-event of als online webinar. De pricing zal ervan afhangen. In het laatste geval ontvangen deelnemers  daags ervoor een mail met meer informatie en op de middag van de Onderwijsavond een Zoom-link voor deelname. We hopen inzake de avond met Daan Roovers in januari 2021 meer duidelijkheid te kunnen geven.


De pedagogische opgave met zijn eigen kompas lijkt in onze scholen uit zicht geraakt, alsmede leiderschap dat dat vertegenwoordigt. Met de introductie van het begrip ‘burgerschap’ en daarop geënte programma’s en activiteiten trachten overheden aan de groeiende behoefte aan pedagogische oriëntatie tegemoet te komen, maar het ontbreekt aan een omvattend gesprek over de verantwoordelijkheid van de volwassenen in onze scholen. Lees meer over ons jaarthema De pedagogische opdracht van onderwijs.

Let op: NIVOZ volgt de RIVM-richtlijnen. Mocht deze onderwijsavond op geplande datum niet door kunnen gaan, zoeken we naar passende alternatieven en/of oplossingen.

Inleiding

In haar essay onder de titel Liefde voor de wereld pakt de Denker des Vaderlands, Daan Rovers, de vraag op naar wat van de wereld en op welk moment bij kinderen geïntroduceerd zou kunnen/moeten worden en vooral hoe. De praktisch pedagogische vraag die zich elke dag in vele verschillende situaties voor ouders en leraren voordoet. Het antwoord zal minder vanuit kennis, dan wel vanuit een mensbeeld gegeven worden en vanuit opvattingen over verantwoordelijkheid. Hoe behulpzaam zijn hier de pedagogische wetenschappen als bij kinderen liefde voor de wereld moet kunnen ontstaan?

Over Daan Roovers

Vanaf maart 2019 vervult filosoof Daan Roovers twee jaar lang de eretitel Denker des Vaderlands. Ze zet ze zich in deze periode vooral in voor ‘publiek denken’: hoe kunnen wij gezamenlijk verder komen? Investeren in individuele en collectieve denkkracht is haar voornaamste drijfveer, en het is op dit moment urgenter dan ooit. Ze laat zich inspireren door de ideeën uit de filosofie om de wereld van nu, onze plaats daarin en ons persoonlijk leven beter te begrijpen. Ze doet dat als docent (Universiteit van Amsterdam), als programmamaker en spreker (Rode Hoed, omroep Human), als trainer en als schrijver.

In april 2017 verscheen haar essay Mensen maken; nieuw licht op opvoeden – in die periode verzorgde ze ook al eens een Masterclass bij NIVOZ.

Na haar studies filosofie en geneeskunde heeft Daan Roovers zich vrijwel volledig gewijd aan de ontwikkeling van de publieksfilosofie. Tot september 2015 was ze hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Vanuit die positie heeft ze vele nieuwe projecten (mede)ontwikkeld, waaronder de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy, en de G8 van de Filosofie. Deze journalistieke doorvertaling van de grootste denkers en hun belangrijkste ideeën vormt de basis van de publieksfilosofie, die vrijwel nergens zo succesvol is als in Nederland. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van de publieke opinie.

Data en aankondigingen NIVOZ-onderwijsavonden

Locatie en tijd

Alle NIVOZ-onderwijsavonden vinden normaliter plaats in het sfeervolle theater Maitland (landgoed De Horst, De Horst 1, 3971 KR Driebergen) De avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen rond de klok van 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Nu informeren we je per avond over de vorm, gelet op de RIVM-maatregelen.

Tickets

De entreeprijs voor deze losse onderwijsavond wordt nader bepaald (zie bericht boven, in groen). Als het zover is, dan vind je in de rechterkolom de ticketverkoop.

Voor schoolteams

Wil je met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we je contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief